hjem

hw

digg

te

gjestebok

lenker

Digg fra det 20. århundre

 

digg

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 21. århundre

digg fra det 20. århundre

De beste filmene

Lost Highway (1997)

Dir: David Lynch

En vanvittig filmopplevelse! Og den er nettopp det den er - en opplevelse mer enn det de fleste av oss definerer som film. Historien like komplett skrudd som den er uforståelig, men den er ikke i fokus her. Mesteren David Lynch skaper en utsøkt stemning, ispedd henrivende bilder og særdeles genial musikk som geleider dyktige skuespillere med en usedvanlig bedårende Patricia Arquette i front.
Dette er utvilsomt forrige århundrets mest suggerende opplevelse på storskjermen!

The Matrix (1999)
Dir: Andy og Larry Wachowski

Genial sci-fi der en utrolig fiffig historie fortelles ved hjelp av grensesprengende effekter som serverer noen av de mest briljante actionscener på denne siden av årtusenet. Flott skuespill, nydelig scenografi og fotografi ikke minst- det meste er egentlig meget bra med denne filmen. Dessuten et perfekt bevis på at det går an å kombinere en genial story med geniale spesialeffekter - in your face, George Lucas.

Lola Rennt (1998)
Dir: Tom Tykwer

En energibombe av en film! En høytempo, energisk thriller båret fram av briljante techno/housebeats signert regissøren selv. Herlig story som viser hvor mye små detaljer i hverdagen kan velte om på hele livet ditt. Pulserende, morsomt og tvers igjennom medrivende. Det beste fra Europa noengang.

Star Trek:First Contact (1996)
Dir: Jonathan Frakes

Som innbitt Star Trek-fan, var det en enorm opplevelse å få se denne filmen der alt det beste fra de noe ujevne seriene og tidligere filmene smelles sammen i denne glimrende langspilleren. Her er det beste crewet (fra The Next Generation) anført av den beste space-captain noensinne (Patrick Stewart som capt. Jean-Luc Picard) og den vittigste androide noensinne (Data), de skumleste skurkene (The Borg), de tøffeste romskipet (Enterprise E), den absolutt beste musikken (sign. Jerry Goldsmith) som i alt må gi den absolutt beste Star Trek filmen!

Edward Scissorhands (1990)
Dir: Tim Burton

Tim Burton desidert nydeligste film, akkompagnert av kanskje tidenes soundtrack - komponert av geniet Danny Elfman. En rørende, trist, morsom og skjønn historie i Burtons alltid øyeorgasmiske scenografi pluss toppspill av Johnny Depp. En varm og gjennomført trivelig filmopplevelse.

The Nightmare Before Christmas (1993)
Dir: Henry Selick

Også denne et briljant samspill mellom Tim Burton (denne gang produsent og story) og Danny Elfman gjør denne animerte musikaldukkefilmen til en storslått opplevelse. Elfman har skrevet 10 sanger pluss resten av filmmusikken (som går uavbrutt de 76 minuttene filmen varer) og er dessuten sangstemmen til hovedpersonen Jack Skellington. Herlige animasjoner, en varm og vittig histore og ytterst genial musikk er faktorer som gjør dette til en utsøkt film!

Pulp Fiction (1994)
Dir: Quentin Tarantino

Vanskelig å komme utenom. Særdeles nyskapende på sin tid og åpnet vei for kanskje litt for mange dårlige kopier og wannabe's. Men for all del - det er en glitrende film. En story fortalt på en særdeles fiffig måte med masse genuin vold og nok av vittigheter. Rett og slett en meget god film!

Star Wars (1977)
Dir: George Lucas

Forsvarer en plass på lista, til tross for at Mr. George Lucas' integritet likner en kotelett i en krokodilledam etter filmhistoriens største nedtur med 'The Phantom Menace'. Allikevel er det vanskelig å komme utenom at den første filmen i den første trilogien er et glimrende sci-fi eventyr. Med spennende story og glitrende karakterer, inkludert den slemmeste karen av alle - Darth Vader, er dette toppen av underholdning. Film nummer 2 (eller 5 om du vil), 'The Empire Strikes Back'  kunne like gjerne fått denne plassen forresten.

De to siste plassene for stå åpne da det er fortsatt filmer jeg ikke har sett som jeg har en formening om kan forsvare en plass på denne lista. Noen forslag til filmer som jeg har sett og som kan være aktuelle er:

The Straight Story, Casablanca, A clockwork orange, Out of sight, Riget, Ed Wood, The Shawshank Redemption, Face/Off, L.A. Confidential m.fl.