Det Beste fra
2005
av HW

plater | konserter | filmer | ellers 

PLATER
Mange gode plater kom det også dette året og vanskelig var det å rangere disse, men mitt forslag ser omtrent slik ut i hvert fall. Ettersom poden kom inn i livet til HW i 2005, er denne lista laget med utgangspunkt i snittkarakteren for vurdering av hver enkelt sang (sånn stort sett). Det gav uansett et noe overraskende utkom, egentlig. 

1. Nashville - Josh Rouse
   "Jøsses" var min første reaksjon da opptellingen av vurderingsgjennomsnittet ble telt opp på tampen av året og Josh havnet helt på topp! Men da jeg tok fram plata igjen (eller mp3-filene) etter å ha pakket dem bort etter sommeren, så ble jeg faktisk veldig enig med meg selv - dette er en strålende plate! Ingen dårlige sanger, egentlig, pluss et par veldig flotte. Deilig gitar og pianopop kan man nesten kalle det. Imponerende!

Kremspor: 8. 'Sad Eyes'
2. Ett Kolikbarns Bekännelser - Håkan Hellström
     Enda mer øyebrynsheving, men jaggu om ikke Håkan imponerer igjen gitt. Også en kort plate uten dødpunkter, faktisk. I tillegg en fantastisk åpningslåt ikke minst. Håkan har sagt farvel til sin trofaste gitardrager og medprodusent Timo Räisenen og hyret inn Björn Olsson, og jammen funker ikke det også. Noe voksnere er nok matrosen blitt, men fortsatt proppfull av energi og geniale låter. Jeg synes egentlig han begynner å nærme seg en klassisk svensk visesanger i båt med de aller store når han har mindre refreng og i stedet flere vers på sine låter og det funker det også.

Kremspor: 1.'Jag har varit i alla städer'

3. You Could Have It So Much Better - Franz Ferdinand
   Pallplass for andre året på rad og vel fortjent! FF fortsetter der de slapp og mer til. Fortsatt veldig funky rockandroll, men tatt hele konspetet et steg videre og man får en mer spennende og mer variert skive enn debuten. Rett og slett en perfekt oppfølger!
  Kremspor: 1. 'The Fallen'

4. Man-Made - Teenage Fanclub
   Ikke bare leverte de aldrende skotske heltene årets konsert, men jammen gav de ikke ut en ikke så verst skive heller. Men det tok litt tid. De første gjennomlyttingene var egentlig ganske skuffende, men som god musikk ofte gjør, tar det noe tid før det sitter helt velskapt i øret. Fortsatt kan gutta (to av dem i hvert fall) trylle fram de herligste poplåter, og takk for det.

Kremspor: 1.'It's all in my mind'
5. Get Behing Me Satan - The White Stripes
   Ikke like mye hype og oppmerksomhet rundt denne utgivelsen, men så mye svakere enn de par foregående skivene er den slett ikke, veldig fin, egentlig. Samme spor som tidligere, dog, men det funker da det.  
Kremspor: 3.'My Doorbell'
6. I am a Bird Now - Antony & The Johnsons
   Vanskelig å ikke bite seg merke i den sære vibratostemmen til noe androgyne Antony, men jammen klarer han å røre sammen noen virkelg nydelige små låter. Og egenart har gjengen mer enn nok av.
Kremspor: 5.'You Are My Sister'
 
7. Blinking Lights & Other Revelations - Eels
   Himmel, et dobbeltalbum fra Mr E? Det kan jo slå alle veier, egentlig, men jammen klarer E å pulle den av, gitt. Mange flotte låter, som alltid med underfundige og småartige tekster, ispedd noen stemningsskapende små intstrumentalsnutter. Og resultatet blir svært tilfredsstillende.
Kremspor: 9.'Railroad Man'

8. Hal - Hal
    Mer herlig og fresk ny pop. Kanskje en kandidat til etter hvert å ta over etter ærverdige TF? Mye snacks her i hvert fall.

Kremspor: 8.'Worry About The Wind'
9. Silent Alarm - Bloc Party
   Vet ikke om en svær NME-hype hever eller senker forventningene for min del, men endte vel opp med å synes debutplata til Bloc Party var både jevn og god, med noen flotte kremspor. Skikkelig tight (ikke minst live), spennende arrangementer og en god stemme on top.
Kremspor: 1.'Like Eating Glass'
10. Illinois - Sufjan Stevens
   Enda en kar som setter en helt fantastisk låt som åpningssporet - ikke dumt. Selv om ikke resten av plata holder like høy standard, setter den i hvert fall en stemning en ikke kommer bort fra før siste spor, og imens er det fin liten tur gjennom Illinois.
Kremspor: 1. 'Concerning the UFO sighting near Highland, Illinois'
Runners up:
   Et par plater var så nære at de gjerne kunne vært blant de ti og disse må jo også nevnes.
        - 'Z' - My Morning Jacket
        - 'The Magic Numbers' - The Magic Numbers
        - 'To Die Alone' - Moneybrother
        - 'X&Y' - Coldplay
        - 'The Understanding' - Röyksopp
            Får tittelen 'Årets Norske Plate'

 Desssuten var det vel et par plater som egentlig kom ut i fjor som må nevnes:
        - 'Destroy Rock'n'Roll' - Mylo
        - 'Funeral' - Arcade Fire

 

LÅTER
Noen kremspor fant øregangene mine i 2005 også - især disse:
 

1. Jag har varit i alla städer            Håkan Hellström
2. Doctor Pressure                        Mylo / Miami Sound Machine
3. The Fallen                             Franz Ferdinand
4. Sad Eyes                               Josh Rouse
5. Goodnight goodnight                    Hot Hot Heat
6.
Concerning the UFO sighting..        Sufjan Stevens
7
.
They're building walls around us       Moneybrother
8. An Honest Mistake                      The Bravery
9. Oh My God                              Kaiser Chiefs
10.

 
KONSERTER
Fant raskt ut at Kristiansand naturlig nok ikke lå i løypa til så mange utenlandske storheters turnelister - ikke så mange norske sine heller (bortsett fra under Quarten da). Og artig poeng at R.E.M. var bandet seg så flest ganger i år faktisk.

1. Teenage Fanclub
  
Rockefeller, Oslo                                15.nov

   -

2. R.E.M.
   
Globen, Stockholm
                                31.jan
    Oslo Spektrum                                    1.feb
    Viking Stadion, Stavanger                        23.juni

   Verdens beste band skuffet ikke i år heller, selv om ingen av konsertene ble den virkelig uforglemmelige opplevelsen. Men det var nesten. Og om man hadde satt sammen det beste fra disse tre, kunne det blitt noe sinnsjukt artig. Ta settlista fra Stockholm, selvfølgelig ispedd godbiter som 'Leave' og 'Nightswimming' fra Stavanger og satt det i settinga og stemning fra Oslo, så snakker man konsert.

3. Håkan Hellström
  
Samfundet, Trondheim                                7.april
  
Wow, topplassering for verdens beste svenske for fjerde året på rad lar seg høre. Selv om vi traff en noe mer voksen Håkan i 2005 (han har jo jammen meg blitt 30 og vel så det), har han ikke mindre glad eller entusiastisk av den grunn. Og Stefan har heller ikke gravd seg ned i noen depressive episoder siden sist, så det ble en ny jubelaften, og fanden hvor fin 'Jag har varit i alla städer' er.

4. Tom McRae
  
Rockefeller, Oslo                                 30.okt
  
Håkans humørmessige rake motstykke hadde i år med seg et helt lite band, med trommer og alt, noe som for min del kun kan betegnes som delvis vellykket. Konserten ble uansett en liten nedtur i forhold til den herlige opplevelsen i Trondheim to år i forveien, da han kun hadde med cello og tangenter. Musikken til Tom er finest lavmælt uten for mye lydøs, f.eks. åpningslåta 'Mermaid Blues' som ble fremført a capella. Fantastisk. Men for all del, låtene er jo stort sett flotte nok i seg selv, så det ble jo en veldig fin kveld i hovedstaden. 

5. Foo Fighters
  
Bendiksbukta, Quart '05                            7.juli
  
Med godværet kom også høydepunktet under årets festival - Dave og gutta sine skuffet ikke denne gangen heller, hele ni år siden forrige besøk i Kristiansand. Og man kan se bandet har vokst til å bli et av de største navnene i rocken for tiden. Nydelig rockandroll er sjelden feil.

6. Kaiser Chiefs
   Bendiksbukta, Quart '05                                  5.juli
  
Jøsses, dette var jammen artig og en overraskende perfekt start på årets Quartfestival. Pøsregn og drittvær la ikke en demper på festivalstemninga når den sparkes i gang slik. Først 'Sin City' i filmhallen og så denne energibomba av en konsert med disse glade britene. Knall.

7. Mylo                   
   Alladdin, Quart '05                                      6.juli
  
Festivalen største positive overraskelse. Alladdin fungerte overraskende utmerket som konsertlokale (synd det gikk dritt med hele prosjektet) og skotten Mylo skapte en perfekt stemning foran et passe dansevillig publikum, og 'Motha**ckers gonna drop the pressure' satt på hjernen i månedsvis. Tøft.

8. Snoop Dogg
   Bendiksbukta, Quart '05                                  6.juli
  
Vel kom han og gutta sine seint, men hva fanden gjør det når det presenteres en gig som denne. Etter flere skuffende rap/hip-hop gigs som stort sett består av en stor sort mann bak en miksepult og et par hoodniggaz som labber fram og tilbake foran på scenen, var det skikkelig befriende å se at det går an å gjøre det annerledes. Snoop hadde selvsagt med seg noen rappebuddies, men i tillegg et helt lite orkester pluss litt snacks i form av dansekvinner, så det ble veldig artig, faktisk.

9. The Soundtrack Of Our Lives
   Samfundet, Trondheim                                    6. mai
   
Det finnes visst flere flinke svensker, og TSOOL er jammen noen av dem. En hitparade av en konsert med den messiaslikende Ebbot i front. Skikkelig artig.

10. Audioslave
   Bendiksbukta, Quart '05                            8.juli
  
Enda en hyggelig overraskelse - hadde nesten ikke tenkt å dra på denne konserten, men takker meg lykkelig for det da kvelden var over. Audioslave har jo mange godlåter, men høydepunktet var utvilsomt da de smelte til med 'Killing in the name' - goddamn. Maken til stemning i Bendiksbukta har jeg vel nesten aldri opplevd. Akkurat den låta var festivalens desiderte høydepunkt.

11. deLillos               Kjerringvik        30.juli
12. Green Day              Quart '05          5.juli    
13. The Go! Team           Quart '05          5.juli
14. The Bravery            Quart '05          7.juli   
15. Josh Rouse             Quart '05          8.juli
16. Bloc Party             Quart '05          5.juli
           

FILMER
Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer (eller utgitt på video/dvd) i år 2005. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best).
Ingen toppkarakterer i år heller, men derimot mange veldig gode. Enten så var jeg veldig sjenerøs med poengene i år, eller så tror jeg at jeg var veldig god til å plukke ut hvilke filmer jeg ville se. Dessuten hjelper det veldig å besøke en filmfestival (Kosmorama, Trondheim april 2005) med mange knallgode filmer til en billig penge.

 
9/10 Sin City
  Regi: Frank Miller / Robert Rodriguez
    
Herlig, herlig opplevelse i grenseland film/tegnefilm
9  Sideways
  
Regi: - 
   
 Nydelig komedie om menns følelser og vin
Oldboy
   Regi:
  
  Dæven for en story, virkelig sjelsettende
Gegen Die Wand

   Regi:  
  
Flott tysk historie om kultur og kjærlighet
The Constant Gardener
   Regi: -
  
Sterk historie, godt skuespill og herlig fotografi
Tim Burton's Corpse Bride

   Regi: Tim Burton
  
  Burton tar opp tråden fra Nightmare Before X-mas og lager nok en legendarisk dukkefilm, nesten like god og med alltid ypperlig musikk fra mester Danny Elfman.
Wallace & Gromit and the Curse of the Were-Rabbit

   Regi: Nick Park
  
Mer nydelig stop-motion. W&G skuffer aldri.
Harry Potter & the Goblet of Fire
   Regi: -
  
Nok en ny regissør, men likefullt fantastisk flott.
Innocence
   Regi: -
  
Herlig fransk, liten film med en nesten Lynchsk stemning om pikene i skogen.
Charlie & The Choclate Factory

   Regi: Tim Burton
  
Tim Burton & Danny Elfman skuffer heldigvis fortsett sjelden. Perfekt Johnny Depp.

8   King Kong
    Garden State
    Andejakt
    Mysterious Skin
    The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch & The Wardrobe
    Dead Man's Shoes
    The Hitchhikers Guide To The Galaxy
    Vera Drake
    Der Untergang
    The Aviator
    Naboer (Årets norske)
    Batman Begins 
       
 

ELLERS
2005 var begivenhetsrikt på flere måter, gitt

Livet før og etter pod
-

 

plater | konserter | filmernedturer


Håvard Wiig 20(C)05