Faksimile fra VG, 26. juli 2000:
Kaffedrikkere får oftere
leddgikt
(VG NETT) Kaffedrikking øker risikoen for å bli rammet av leddgikt
dramatisk, viser en stor finsk undersøkelse.
Undersøkelsen skal offentliggjøres i augustnummeret av det anerkjente tidsskriftet
Annals of the Rheumatic Diseases.
Forskere fra det Nasjonale Folkesunnhetsinstituttet i Helsingfors i Finland har fulgt 19
000 mennesker gjennom 15 år. Ingen av dem hadde leddgikt i
utgangspunktet.
Antall kopper avgjørende
Risikoen for å få leddgikt øker nærmest med antall kaffekopper, viser undersøkelsen.
Av de som drakk mer enn fire kopper kaffe om dagen, ble dobbelt så mange rammet av
sykdommen som de som drakk mindre kaffe.
For de som var virkelig store kaffedrikkere, var risikoen enda større. De som fikk i seg
over 11 kopper kaffe om dagen, var hele 15 ganger mer
rammet av sykdommen enn de som ikke rørte kaffe.
Ikke påvist før
Professor Tore Kristian Kvien ved revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmets sykehus har
foreløpig ikke hørt om undersøkelsen.
- Sammenhengen mellom kaffedrikking og leddgikt er ikke påvist tidligere, men jeg kjenner
ikke til undersøkelsen og har ikke lyst til å uttale meg om hvorvidt dette stemmer, sier
Kvien - som likevel synes det er interessant funn.
Røking øker risikoen
- At kaffedrikking kan ha en sammenheng med risikoen for å få leddgikt er interessant.
Vi har tidligere påvist at røking øker risikoen for leddgikt, og da spesielt hos menn.
Det har også de siste årene vært fokusert på sammenhengen mellom livsstilsfaktorer og
revmatologiske sykdommer, sier Kvien.
Han forteller at tidsskriftet som skal publisere undersøkelsen er det fremste
revmatologiske tidsskriftet i Europa.
- Hvis undersøkelsen skal trykkes i dette tidsskriftet, er det ingen grunn til å tvile
på undersøkelsens kvalitet.
LONDON (Dagbladet): Ingen er så avhengige av sin kaffe som nordmenn. Nå viser det seg at du blir like avhengig av kaffe som av tobakk og alkohol!
Av JAN TYSTAD Onsdag 20. januar 1999 7:05
Forskere ved Royal Bournemouth Hospital i England har funnet ut at koffein er like vanedannende som alkohol og nikotin. Du kan få sterk abstinens hvis du forsøker å holde deg unna morrakaffen. - Kroppen sender ut symptomer på ubehag mindre enn 12 timer etter at et kaffeavhengig menneske har drukket sin siste kopp. Disse symptomene er svært ubehagelige, sier doktor David Kerr, som ledet forskningsteamet.
Varer lenge
Alle testpersonene følte stort ubehag hvis de ikke fylte opp kaffekoppen da behovet
meldte seg. - Symptomene er sterk hodepine, konsentrasjonsproblemer og vanskeligheter med
å gjennomføre ordinært arbeid, forteller Kerr. Og kaffeabstinensen kan vare i lang tid,
ifølge forskerne. En vanedrikker kan ha kaffeabstinens i nesten en uke etter at han drakk
sin siste kopp, forteller doktot Kerr til The Times. Forsøkene viste at hodepinen
forsvant og konsentrasjonen ble bedre så snart kaffedrikkerne fikk sin vanlige
koffeindose.
Øker blodtrykket
- Vi fant også ut at for mye kaffedrikking øker blodtrykket, påvirker den
intellektuelle kapasiteten og reduserer blodtilstrømningen til hjernen, sier doktor Kerr
til The Times. Forskerne har nå fjernet kaffemaskinen fra kontoret, og de fleste har
sluttet å drikke kaffe.
Fra 1996 til 1997 er teforbruket her i landet økt fra 255 g til 290 g pr. person. Ikke bare drikker folk mer te, men tevanene synes også endre seg. Den vanlige gule teen (Lipton Yellow Label, Te-klubbens anm.) viker plassen for smaksrike teblandinger og frukteer av ulike slag. Mest solgt i Norge er Earl Grey og fruktteen Fire Røde Frukter.
Vanlig te kan hjelpe mot kreft. Det hevdes i en kinesisk-amerikansk undersøkelse. De beste tesortene er grønn te, sort te, pekoe og oolong. Alle disse teene inneholder en gruppe kjemikalier som går under samlebetegnelsen polyfenoler, skriver den svenske avisen Aftonbladet. Både grønn og sort te inneholder nærmere en tredjedel polyfenoler. Vitenskapsmennene bak undersøkelsen tror polyfenoler kan virke kreftbekjempende på flere fronter: Forebyggende, stabiliserende, krympende og mot spredning. Den kinesiske undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med det nasjonale kreftinstituttet i USA.
Av DAG HELLESUND - Du bør ikke få i deg mer enn 300- 400 milligram koffein per dag. Det tilsvarer tre- fire kopper, sier Bertil Fredholm som er professor i farmakologi ved Karolinska sykehuset i Stockholm. Det er svært individuelt hvor mye koffein hver og en av oss tåler, men det er et godt råd å sette grensen ved tre kopper. Fredholm mener vi ikke må bli hysteriske og kutte ut alt som heter kaffedrikking. - Jeg drikker kaffe hver dag. Kaffen har en viktig sosial funksjon, det er ingen tvil om at den virker oppkvikkende. I enkelte tilfeller gjør kaffen oss mer konsentrerte. Men vis måtehold med kaffen som med alt annet. De svenske forskerne har hatt god nytte av den norske forskningen omkring kaffens virkninger på kroppen.
Kaffeabstinens
Det tok lang tid før legene fant årsaken til den såkalte
weekend-migrenen. Av uforklarlige grunner får mange mennesker migrene bare i helgene. Nå
mener forskerne at de vet svaret. Den vedvarende hodepinen på fritida kan skyldes
koffeinabstinens. Drikker du mye kaffe på jobben i løpet av uka, blir kroppen vant til
å få i seg en stor dose koffein. Når inntaket ikke er like stort i helga, reagerer
kroppen med bankende smerter i hodet. Kaffe blir du avhengig av hvis du drikker for mye.
Og vi nordmenn drikker svært mye kaffe. Hver innbygger bruker ti- elleve kilo kaffe i
året. Det er dobbelt så mye som for eksempel i Tyskland. Koffeinet får oss til å bli
mer våkne, og vi føler oss i bedre form. Men kaffen døyver bare symptomene på
trøtthet og stress, ikke årsakene. De fleste faste kaffedrikkere er mer eller mindre
avhengige av koffein. Det tar opptil sju timer før halvparten av koffeinet er brutt ned i
kroppen, og derfor forsvinner virkningen aldri helt hvis du drikker kaffe hver dag.
Dekker stress
Kaffen setter fart på stoffskiftet og påvirker kroppstemperaturen, derfor føler vi
oss mer opplagte og våkne. Koffeinet utløser også hormoner som får hjernen til å
arbeide hardere. Men selv om kroppen oppfører seg som om den skulle være full av energi,
får vi ikke tilført mere næring. Når virkningen av kaffe begynner å gå ut av
kroppen, merker vi hvor utslitte vi egentlig er. Og den lettvinte løsningen blir da ofte
å fylle på med ny kaffe. Men kaffe kan også gi alvorligere sykdommer enn hodepine og
utbrenthet. Kaffebønner inneholder mye farlig kolesterol, og særlig kokekaffe gir økt
risiko for hjerte- karsykdommer. - Det finnes en del fettstoffer i kaffebønnene, men
disse filtreres lett bort. Det holder faktisk med et papirfilter, forteller professor i
epidemiologi, Dag S. Thelle. Han råder alle som drikker kokekaffe om å bytte til
filtermalt, eller i det minste å sile kokekaffeen gjennom et papirfilter før den
drikkes. - Den kolesteroløkende effekten for ikke filtrert kaffe er svært sterk,
forteller Thelle. Å drikke kokekaffe kan faktisk oppveie effekten av en total omlegging
av kostholdet. Om vi skifter fra litt fet mat til et sunt kosthold, vil kokekaffeen bringe
oss tilbake til utgangspunktet igjen.
Ikke kreft
Thelle kan berolige alle som er bekymret for en eventuell kreftfare ved kaffe. - Alle
undersøkelser har vist at kaffe ikke er kreftframkallende, sier Dag S. Thelle. Et vanlig,
moderat forbruk av kaffe er ikke usunt, mener Thelle. Men for mye svart kaffe vil gi de
fleste ubehag.
Slik kan du redusere kaffe-forbruket
Her er noen råd for hvordan du kan redusere koffeininntaket.
- Fortsett å drikke kaffe slik du pleier en ukes tid,
men noter ned hvor ofte og hvor mye du drikker.
- Prøv å redusere kaffeinntaket.
- Begynn med en halv kopp om dagen eller to til fem kopper i uka.
- Finn erstatninger for kaffen: Når du har kaffepause på jobben, prøv med jus, fruktte
eller kakao i stedet.
Kilde: Sunnhetsbladet
- Kjenner oss igjen
Karstein Egeland (35) og Kari Richardson (33) kjenner godt plagene av
kaffedrikking, selv om de begge er moderate forbrukere.
Og faren for litt hodepine skremmer dem ikke fra å avslutte handleturen på en kaffebar. - Jeg vet godt at du får hodepine og mageproblemer av for mye kaffedrikking, sier Karstein, som drikker tre- fire kopper hver dag, særlig når han er på jobben. - Kaffe drar i gang systemet på en litt kunstig måte, mener Karstein. Han synes heller ikke at kaffe gir mer overskudd til å takle stress, drikken øker heller stressnivået. - Drikker du for mye, begynner tankene å sprike i alle retninger, sier Kari. Hun nøyer seg med en kopp eller to om dagen. - Dessuten er det bare de to første koppene om dagen som er gode, resten blir bare varmt vann. Likevel, å stå opp om morgenen uten kaffe er helt utenkelig, sier Karstein. Koffeinfri kaffe blir heller ikke det samme. - Vi prøver iallfall å ikke overdrive, sier de to.
Kinesere og japanere røyker like mye som mennesker i
Vesten. Likevel rammes de sjelden av hjertesykdommer.
Ny forskning tyder på at te kan være en del av hemmeligheten. Grønn og sort te
inneholder flavonoider, antioksidanter som reduserer risikoen for høyt kolesterol ved å
hindre det farlige LDL-kolesterolet å oksidere. En studie ved The Natonal Defense Medical
College i Japan viste at menn som drakk fem kopper te daglig hadde et LDL-kolesterol som
var langt mer motstandsdyktig mot oksidasjon og dermed mot å utvikle hjertesykdommer
Kilde: Shape up
Tilbake til
Te-klubben