|
Te kommer fra tebusken Camellia Sinensis, en liten eviggrønn busk med blanke, mørkegrønne blader. I vill tilstand er busken hele 10 meter høy, men den kultiverte teplanten beskjæres og blir bare 1,5 meter høy. Tebusken trives best i et varmt, fuktig klima med sur jord og mye regn. Innhøstingen skjer for hånd. Det er knoppene og de to ytterste bladene på hvert skudd som plukkes. Tebuskene bærer og er produktive i minst 50 år.
Foredling:
Det er tre forskjellige typer te:
- Svart te (som står for 98 % av all eksport til Vesten)
- Oolong te
- Grønn te
Det er behandlingen av tebladene som gir den ferdige teen dens karakteristiske smak, aroma
og farge. Videreforedling av tebladene starter med en gang etter innhøsting:
TØRKING - De nyplukkede tebladene blir lagt på spesielle hyller, og
lufttørket i inntil ett døgn. Vannet fordamper, bladene tørker og ruller seg sammen til
harde klumper. Bladene mister hele 40 % av vekten i denne prosessen, men er fortsatt
grønne.
VALSING - Knuser celleveggene i tebladene slik at eteriske oljer og enzymer blir frigjort.
GJÆRING (fermentering) - I riktig luftfuktighet tar denne prosessen ca. 4 timer. Etter
gjæringen blir teen kobberbrun.
BRENNING - Teen utsettes for varm luft slik at den forandrer farge til svart.
SÅLDING - De ferdig tørkede bladene legges på vibrerende netting slik at de grove
delene blir separert fra de fine.
- Svart te blir både gjæret og brent.
- Den grønne teen blir ikke gjæret
- Oolong er en blanding av begge produksjonsmetodene.
|
Kina er teens hjemland. Allerede for 2000 år siden ble det dyrket te i Kina. Etterhvert ble teen med persiske karavaner vestover, og fra midten av 1500-tallet ble den brukt som medisin i Venezia. I 1606 kom det et skip til Amsterdam og ombord var den første lasten med Kina-te som kom til Nederland. Og snart var te den mest populære drikken i landet. Utover 1600-tallet spredde teen seg til andre deler av Europa. Franskmennene var overbegeistret for den nye drikken, mens engelskmennene var litt skeptiske til å begynne med, men der tok det seg kraftig opp etter hvert. Videre på 1700- og 1800-tallet begynte teen å utkonkurrere kaffen, og de ufyselige kaffebarenes tid var forbi. Teen spredde seg raskt videre og er i dag Englands desidert mest populære drikk. Og i 1996 er et nytt kapittel skrevet av teens historie da den norske Te-klubben startet sin virksomhet. Utover i 1997 øket Te-klubbens aktivitet betraktelig, noe som gav seg utslag i nordmenns teforbruk. Fra 1996 til 1997 hadde teforbruket her i landet økt fra 255 g til 290 g pr person (nærmere 14%). Så snart vil kaffens tid være forbi, og verden får endelig åpnet sine øyne for teen, den rette drikk.
Urtete er blitt drukket i århundrer, ikke minst på grunn av sin helsebringende og legende effekt, men også for forfriskningens skyld. Bruk 2 ss friske urter, eller 1 ss tørket per kopp.