hjem

hw

digg

te

lenker

2005

 

digg

 

2019

 

2018

 

2017

2016

 

2015

2014

 

2013

2012

 

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 21. århundre

digg fra det 20. århundre

plater | konserter | filmer | ellers | retro

PLATER
Mange gode plater kom det også dette året og vanskelig var det å rangere disse, men mitt forslag ser omtrent slik ut i hvert fall. Ettersom poden kom inn i livet til HW i 2005, er denne lista laget med utgangspunkt i snittkarakteren for vurdering av hver enkelt sang (sånn stort sett). Det gav uansett et noe overraskende utkom, egentlig. 

1.
Nashville
Josh Rouse

   "Jøsses" var min første reaksjon da opptellingen av vurderingsgjennomsnittet ble telt opp på tampen av året og Josh havnet helt på topp! Men da jeg tok fram plata igjen (eller mp3-filene) etter å ha pakket dem bort etter sommeren, så ble jeg faktisk veldig enig med meg selv - dette er en strålende plate! Ingen dårlige sanger, egentlig, pluss et par veldig flotte. Deilig gitar og pianopop kan man nesten kalle det. Imponerende!

Kremspor: 8. 'Sad Eyes'

2.
Ett Kolikbarns Bekännelser
Håkan Hellström

     Enda mer øyebrynsheving, men jaggu om ikke Håkan imponerer igjen gitt. Også en kort plate uten dødpunkter, faktisk. I tillegg en fantastisk åpningslåt ikke minst. Håkan har sagt farvel til sin trofaste gitardrager og medprodusent Timo Räisenen og hyret inn Björn Olsson, og jammen funker ikke det også. Noe voksnere er nok matrosen blitt, men fortsatt proppfull av energi og geniale låter. Jeg synes egentlig han begynner å nærme seg en klassisk svensk visesanger i båt med de aller store når han har mindre refreng og i stedet flere vers på sine låter og det funker det også.

Kremspor: 1.'Jag har varit i alla städer'

3.
You Could Have It So Much Better
Franz Ferdinand

   Pallplass for andre året på rad og vel fortjent! FF fortsetter der de slapp og mer til. Fortsatt veldig funky rockandroll, men tatt hele konspetet et steg videre og man får en mer spennende og mer variert skive enn debuten. Rett og slett en perfekt oppfølger!

  Kremspor: 1. 'The Fallen'

4. Man-Made - Teenage Fanclub
   Ikke bare leverte de aldrende skotske heltene årets konsert, men jammen gav de ikke ut en ikke så verst skive heller. Men det tok litt tid. De første gjennomlyttingene var egentlig ganske skuffende, men som god musikk ofte gjør, tar det noe tid før det sitter helt velskapt i øret. Fortsatt kan gutta (to av dem i hvert fall) trylle fram de herligste poplåter, og takk for det.

Kremspor: 1.'It's all in my mind'

5. Get Behing Me Satan - The White Stripes
   Ikke like mye hype og oppmerksomhet rundt denne utgivelsen, men så mye svakere enn de par foregående skivene er den slett ikke, veldig fin, egentlig. Samme spor som tidligere, dog, men det funker da det.  

Kremspor: 3.'My Doorbell'

6. I am a Bird Now - Antony & The Johnsons
   Vanskelig å ikke bite seg merke i den sære vibratostemmen til noe androgyne Antony, men jammen klarer han å røre sammen noen virkelg nydelige små låter. Og egenart har gjengen mer enn nok av.

Kremspor: 5.'You Are My Sister'

 

7. Blinking Lights & Other Revelations - Eels
   Himmel, et dobbeltalbum fra Mr E? Det kan jo slå alle veier, egentlig, men jammen klarer E å pulle den av, gitt. Mange flotte låter, som alltid med underfundige og småartige tekster, ispedd noen stemningsskapende små intstrumentalsnutter. Og resultatet blir svært tilfredsstillende.

Kremspor: 9.'Railroad Man'

8. Hal - Hal
    Mer herlig og fresk ny pop. Kanskje en kandidat til etter hvert å ta over etter ærverdige TF? Mye snacks her i hvert fall.

Kremspor: 8.'Worry About The Wind'

9. Silent Alarm - Bloc Party
   Vet ikke om en svær NME-hype hever eller senker forventningene for min del, men endte vel opp med å synes debutplata til Bloc Party var både jevn og god, med noen flotte kremspor. Skikkelig tight (ikke minst live), spennende arrangementer og en god stemme on top.

Kremspor: 1.'Like Eating Glass'

10. Illinois - Sufjan Stevens
   Enda en kar som setter en helt fantastisk låt som åpningssporet - ikke dumt. Selv om ikke resten av plata holder like høy standard, setter den i hvert fall en stemning en ikke kommer bort fra før siste spor, og imens er det fin liten tur gjennom Illinois.

Kremspor: 1. 'Concerning the UFO sighting near Highland, Illinois'

Runners up:
   Et par plater var så nære at de gjerne kunne vært blant de ti og disse må jo også nevnes.
        - 'Z' - My Morning Jacket
        - 'The Magic Numbers' - The Magic Numbers
        - 'To Die Alone' - Moneybrother
        - 'X&Y' - Coldplay
        - 'The Understanding' - Röyksopp
            Får tittelen 'Årets Norske Plate'

 Desssuten var det vel et par plater som egentlig kom ut i fjor som må nevnes:
        - 'Destroy Rock'n'Roll' - Mylo
        - 'Funeral' - Arcade Fire

 

LÅTER
Noen kremspor fant øregangene mine i 2005 også - især disse: 

1. Jag har varit i alla städer  

Håkan Hellström

2. Doctor Pressure  

Mylo / Miami Sound Machine

3. The Fallen  

Franz Ferdinand

4. Sad Eyes  

Josh Rouse

5. Goodnight goodnight  

Hot Hot Heat

6. Concerning the UFO sighting..  

Sufjan Stevens

7. They're building walls around us

 Moneybrother

8. An Honest Mistake  

The Bravery

9. Oh My God  

Kaiser Chiefs

10. Coles Corner

Richard Hawley

 

KONSERTER
Fant raskt ut at Kristiansand naturlig nok ikke lå i løypa til så mange utenlandske storheters turnelister - ikke så mange norske sine heller (bortsett fra under Quarten da). Og artig poeng at R.E.M. var bandet seg så flest ganger i år faktisk.

1. Teenage Fanclub
   Rockefeller, Oslo                                15.nov
  
Det vidunderlige beviset på at gamle, gode helter aldri ruster, for denne novemberkvelden ble en skikkelig minneverdig en. Kanskje var det rammen rundt, kanskje var det GT-en, kanskje det var minnene som kom tilbake, men jeg har sjelden kost meg så mye på en konsert som da de trestemte skottene leverte et herlig sett med så og si alt av godsanger. Vi fikk selvsagt mye fra sisteplata (som egentlig ikke er så verst), men dessuten fantastiske saker som Ain't that enough, Mellow Doubt, Sparky's Dream og ikke minst Neil Jung! Herlig, herlig.

2. R.E.M.
    Globen, Stockholm                                  31.jan
    Oslo Spektrum                                         1.feb
    Viking Stadion, Stavanger                        23.juni

   Verdens beste band skuffet ikke i år heller, selv om ingen av konsertene ble den virkelig uforglemmelige opplevelsen. Men det var nesten. Og om man hadde satt sammen det beste fra disse tre, kunne det blitt noe sinnsjukt artig. Ta settlista fra Stockholm, selvfølgelig ispedd godbiter som 'Leave' og 'Nightswimming' fra Stavanger og satt det i settinga og stemning fra Oslo, så snakker man konsert.

3. Håkan Hellström
   Samfundet, Trondheim                                7.april
   Wow, topplassering for verdens beste svenske for fjerde året på rad lar seg høre. Selv om vi traff en noe mer voksen Håkan i 2005 (han har jo jammen meg blitt 30 og vel så det), har han ikke mindre glad eller entusiastisk av den grunn. Og Stefan har heller ikke gravd seg ned i noen depressive episoder siden sist, så det ble en ny jubelaften, og fanden hvor fin 'Jag har varit i alla städer' er.

4. Tom McRae
   Rockefeller, Oslo                                 30.okt
   Håkans humørmessige rake motstykke hadde i år med seg et helt lite band, med trommer og alt, noe som for min del kun kan betegnes som delvis vellykket. Konserten ble uansett en liten nedtur i forhold til den herlige opplevelsen i Trondheim to år i forveien, da han kun hadde med cello og tangenter. Musikken til Tom er finest lavmælt uten for mye lydøs, f.eks. åpningslåta 'Mermaid Blues' som ble fremført a capella. Fantastisk. Men for all del, låtene er jo stort sett flotte nok i seg selv, så det ble jo en veldig fin kveld i hovedstaden. 

5. Foo Fighters
   Bendiksbukta, Quart '05                            7.juli
   Med godværet kom også høydepunktet under årets festival - Dave og gutta sine skuffet ikke denne gangen heller, hele ni år siden forrige besøk i Kristiansand. Og man kan se bandet har vokst til å bli et av de største navnene i rocken for tiden. Nydelig rockandroll er sjelden feil.

6. Kaiser Chiefs
   Bendiksbukta, Quart '05                                  5.juli
   Jøsses, dette var jammen artig og en overraskende perfekt start på årets Quartfestival. Pøsregn og drittvær la ikke en demper på festivalstemninga når den sparkes i gang slik. Først 'Sin City' i filmhallen og så denne energibomba av en konsert med disse glade britene. Knall.

7. Mylo                   
   Alladdin, Quart '05                                      6.juli
   Festivalen største positive overraskelse. Alladdin fungerte overraskende utmerket som konsertlokale (synd det gikk dritt med hele prosjektet) og skotten Mylo skapte en perfekt stemning foran et passe dansevillig publikum, og 'Motha**ckers gonna drop the pressure' satt på hjernen i månedsvis. Tøft.

8. Snoop Dogg
   Bendiksbukta, Quart '05                                  6.juli
   Vel kom han og gutta sine seint, men hva fanden gjør det når det presenteres en gig som denne. Etter flere skuffende rap/hip-hop gigs som stort sett består av en stor sort mann bak en miksepult og et par hoodniggaz som labber fram og tilbake foran på scenen, var det skikkelig befriende å se at det går an å gjøre det annerledes. Snoop hadde selvsagt med seg noen rappebuddies, men i tillegg et helt lite orkester pluss litt snacks i form av dansekvinner, så det ble veldig artig, faktisk.

9. The Soundtrack Of Our Lives
   Samfundet, Trondheim                                    6. mai
    Det finnes visst flere flinke svensker, og TSOOL er jammen noen av dem. En hitparade av en konsert med den messiaslikende Ebbot i front. Skikkelig artig.

10. Audioslave
   Bendiksbukta, Quart '05                            8.juli
   Enda en hyggelig overraskelse - hadde nesten ikke tenkt å dra på denne konserten, men takker meg lykkelig for det da kvelden var over. Audioslave har jo mange godlåter, men høydepunktet var utvilsomt da de smelte til med 'Killing in the name' - goddamn. Maken til stemning i Bendiksbukta har jeg vel nesten aldri opplevd. Akkurat den låta var festivalens desiderte høydepunkt.

11. deLillos               Kjerringvik        30.juli
12. Green Day              Quart '05          5.juli    
13.
The Go! Team           Quart '05          5.juli
14. The Bravery            Quart '05          7.juli   
15.
Josh Rouse             Quart '05          8.juli
16. Bloc Party             Quart '05          5.juli           

FILMER
Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer (eller utgitt på video/dvd) i år 2005. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best).
Ingen toppkarakterer i år heller, men derimot mange veldig gode. Enten så var jeg veldig sjenerøs med poengene i år, eller så tror jeg at jeg var veldig god til å plukke ut hvilke filmer jeg ville se. Dessuten hjelper det veldig å besøke en filmfestival (Kosmorama, Trondheim april 2005) med mange knallgode filmer til en billig penge.

 

9/10 Sin City
  Regi: Frank Miller / Robert Rodriguez

     Herlig, herlig opplevelse i grenseland film/tegnefilm
9  Sideways
   Regi: Alexander Payne
     
Nydelig komedie om menns følelser og vin
Oldboy
   Regi: Chan-wook Park

     Dæven for en story, virkelig sjelsettende
Gegen Die Wand
   Regi:
Faith Akin
   Flott tysk historie om kultur og kjærlighet
The Constant Gardener
   Regi: Fernando Meirelles

   Sterk historie, godt skuespill og herlig fotografi
Tim Burton's Corpse Bride
   Regi: Tim Burton

     Burton tar opp tråden fra Nightmare Before X-mas og lager nok en legendarisk dukkefilm, nesten like god og med alltid ypperlig musikk fra mester Danny Elfman.
Wallace & Gromit and the Curse of the Were-Rabbit
   Regi:
Nick Park
   Mer nydelig stop-motion. W&G skuffer aldri.
Harry Potter & the Goblet of Fire
   Regi: Mike Newell

   Nok en ny regissør, men likefullt fantastisk flott.
Innocence
   Regi: Lucile Hadzihalilovic

   Herlig fransk, liten film med en nesten Lynchsk stemning om pikene i skogen.
Charlie & The Choclate Factory
   Regi:
Tim Burton
   Tim Burton & Danny Elfman skuffer heldigvis fortsett sjelden. Perfekt Johnny Depp.

8   King Kong
    Garden State
    Andejakt
    Mysterious Skin
    The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch & The Wardrobe
    Dead Man's Shoes
    The Hitchhikers Guide To The Galaxy
    Vera Drake
    Der Untergang
    The Aviator
    Naboer (Årets norske)
    Batman Begins 
         

ELLERS
2005 var begivenhetsrikt på flere måter, gitt

Livet før og etter pod
Vel skjedde det vel større ting enn dette i 2005, men denne sida skal handle om musikk (og HW har egne bryllupssider). For livet ble ganske annerledes da denne lille, blanke, herlige saken kom i posten i mars. Først en del arbeid å rippe det meste av CD-samlinga (ekstra kjedelig med en harddisk som er like stor som poden sjølv), men da det var gjort etter noen ukers hardt arbeid, ble turen til lesesalen, sykkelturen og bilturen (thanx til iTrip) hellofalot artigere. Det er faktisk fantastisk å bære med seg hele platesamlinga di i lomma og fiske fram den perfekte låt som lydspor til livet ditt der og da. Og det er jo kanskje det god musikk dreier seg om - å finne den samling lyder som kan gjøre livet hakket mer perfekt.

RETRO - [hw for 10 år siden] - 1995
Hva hørte HW på for 10 år siden?

Midtveis på 90-tallet
   1995 fylte jeg ikke mindre enn 17 år. Gikk på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, kjørte en gul plastikkmoped og smakte min første pils, nemlig en murer med Heineken og jammen er ikke Heineken blitt favorittpilsen 10 år etter. Pilsen ble for øvrig konsumert den herlige kvelden da Norge vant MGP/ESC for andre gang. Ellers husker jeg godt et besøk til det som var forløperen til Slottfjellsfestivalen i Tønsberg med en trivelig konsert med deLillos. Men det var en annen konsert som virkelig satte spor dette året.

 Til storbyen på konsert
   Det skjedde da ting i Larvik også, for så vidt. Et og annet besøk av noen norske storheter, bl.a. Jokke og Seigmen, men skulle en oppleve internasjonale storheter, måtte man til hovedstaden som den gang lå hele 13 mil fra lille Larvik, fire-felts motorvei begynte først i Lier og neimenn hadde man ikke lappen heller for den saks skyld. Dessuten var vi ikke helt modne for storbyen ennå,
  Det hendte jeg forbannet meg at jeg kun var 16 år da Kurt Cobain lada børsa og fyrte av og at jeg aldri fikk oppleve favorittbandet Nirvana live noen gang.  Det var nære på Kalvøya, men dog et helt år for seint. Men nå hadde jeg muligheten til å oppleve det nest beste. For trommis Dave Grohl hadde samlet sitt eget band og til og med spilt inn ei plate helt på egen hånd under navnet Foo Fighters. Og nå skulle han på turne og jammen ville han ikke stoppe innom Oslo og Sentrum Scene! Med seg hadde han bl.a. med-Nirvana-mot-sluttengitarist Pat Smear og dette kunne man ikke gå glipp av! Dermed ble det til at vi skulket (gulp!) et par timer og likesågodt tok toget til Oslo den 17. oktober 1995. Fikk vel til og med lurt i oss noen pils på Møllers for konserten som ble en gedigen opplevelse. Knall stemning på gulvet den snaue timen det varte. Litt stressa over å kanskje ikke rekke siste toget hjem, men det gikk smukt som fy.
   Kritikkene i avisene var heller lunkne og det er utvilsomt mer erfarne utgaver av FF som har vist seg på norske scener i åra som skulle komme. Men hele opplevelsen - første konserttur til Oslo, skulking, pils og rockandroll, gjør denne konsertopplevelsen til en av de største noensinne.

Wow - cd-spiller i bilen!
   Min far var glad i ny bil så det gikk ikke mange åra før det stod en nytt glis i gården hjemme. Først var det Ford i 30 år, siden Nissan (og kun det). Etter hele 2 år med en grei Primera, kom han en dag hjem med noe langt tøffere for prøvekjøring. Den var større på flere måter - lengre, bredere, V6-motor og ikke minst: En cd-spiller! Gud bedre. Det meste av de andre finessene gikk hus forbi, for nå kunne man spille cd-er i bilen! Prøvelytten var den velproduserte Division Bell av Pink Floyd og med High Hopes på fullt volum var bilen mer enn godkjent.  Det hendte at jeg fikk låne den etter hvert, spesielt når vi skulle på kino i Sandefjord og fikk dermed tilnavnet 'kinobilen'. Den endte dessverre sin reis i et autovern i Göteborg (med Teenage Fanclub i spilleren), men det kan vi komme tilbake til i retrobiten 2008.

Fete skiver
   I 1995 kosta en ny cd mellom kr 169,- og 199,- i platebutikkene (i hvert fall på Bennis i Larvik). I disse pre-Platekompaniettidene måtte man dermed ty til postordremusikk for å få skivene noe billigere og Compact-Huset leverte det meste til en grei pris. Det var jo ganske spennende også å bla gjennom den feite katalogen på jakt etter fet musikk og det var her en høstdag i -95 jeg kjøpte skiva som 10 år senere står som den aller beste noensinne. Dobbelskiva Mellon Collie and the Infinite Sadness av Smashing Pumpkins kosta 179,- (+ porto), men var verdt hver krone. Det var vel tips fra bror og venner samt den herlige Bullet with Butterfly Wings som sikra bestillinga og fortsatt står denne skiva som det nærmeste man kommer komplett. Her er jo alt - 28 sanger uten dødpunkter, pianoinstrumentaler, pompøse strykearrangementer, beinhard dødrock, fantastisk fine ballader og godnattsanger og enda masse mer. Det er fortsatt helligstund når skiva tas fram 10 år senere. Slik musikk lages ikke lenger.

Årets skiver 1995
   Vel, det meste av beste fra 1995 i 2005 kom til mitt øre en god stund etter at året var forbi. Mellon Collie var nok en tidlig favoritt, selv om den ble enda bedre i året som skulle komme. Mente vel også at deLillos hadde lagt en fin Sent & Tidlig og Seigmen var vel også fint nok. Men verken Radiohead, Teenage Fanclub eller Supergrass hadde funnet veien til cd-spilleren min ennå.

plater | konserter | filmer nedturer | retro

 

Made by HW 20(C)06