hjem

hw

digg

te

lenker

< 2018 >

 

 

digg

 

digg fra 2010s

2019

 

2018

 

2017

2016

 

2015

2014

 

2013

2012

 

2011

2010

 

digg fra 2000s

 

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 20. århundre

musikk | konserter | filmer | tv-serier | ellers | retro

MUSIKK                                                                                                                                         
Det er ikke like lett å holde seg oppdatert på ny musikk når en har fylt 40 år og det meste av hverdagen er forhåndsfylt. Men det var nå mulig å henge sånn cirka med i 30-årene og det er vel ikke så veldig forskjell etter to fylte snes. Jeg forsøkte virkelig dette året også, men jeg ikke annet enn å konkludere at 2018 var et labert musikkår for HW. Men noe gull finnes alltid. Derfor blir det ingen topp 10, men heller en omtale av skivene som var verdt å nevne.

ÅRETS ALBUM

Double Negative – Low
2018 så lenge ut til å bli et veldig traust musikkår der gamle favoritter skuffet på løpende bånd og det meste av anbefalinger og kritikerfavoritter failet stort med å engasjere. Men så utpå høsten kom endelig godfølelsen der en virkelig kjenner at musikken er noe mer enn bakgrunnsfyll, og den kom umiddelbart ved første lytt her. Det starter vel heller ikke helt som musikk heller – mest noe støy som etter hvert finner en rytme og som sakte glir over i noe enda mer spennende, tidvis veldig vakkert, videre via noe litt ubestemmelig før det rundes av og du har egentlig lyst til å høre den på nytt igjen. Etter å ha blitt vedlig glad i siste Bon Iver-skiva, er det ikke vrient å høre produsent BJ Burtons distinkte fotavtrykk her.  Low har aldri vært noen storfavoritt fra tidligere, men har laget en og annen godbit oppigjennom. Uansett imponerende at de tør gå nye veier etter mange år og å peake karrieren som godt voksne. Utvilsomt årets skive og årets virkelige musikalske høydepunkt.

ÅRETS RØFFESTE
Joy as an Act of Restistance – Idles
Nytt bekjentskap – umiddelbart fengslet av røffe riff, tøffe tekster og et djevelsk driv. Ser fram til Øya 2019!

ÅRETS DISCOPOP
Love is Dead – CHVRCHES
Sørgelig budskap fra Lauren og gutta, men musikken låter like himmelsk fengende og flott. Og en duett med Matt Berninger kan sjelden være feil.

ÅRETS GAMLE HELT SOM ALDRI SKUFFER
Warm – Jeff Tweedy
Det går lenger og lenger mellom hvert Wilco-album, men frontmann Jeff er i hvert fall aktiv som produsent, liveartist og nå også svært habil soloartist. Der «debut»soloskiva var covre av gamle, fine Wilco-sanger, var årets bidrag en finfin samling nye låter. Jeff har fortsatt en gitarsound og stemme som fløyel og går visst aldri tom for flotte låter. Keep on!

ÅRETS SMOOTHESTE SOUND
Golden Hour – Kacey Musgraves
Smooth sounding country music. Nesten litt for glatt produksjon, men det låter i alle fall nydelig. Litt mer spenstige sanger, så har vi en ny favoritt.

HEDERLIG OMTALTE TIL
C’est La Vie – Phosphorescent
New Birth in New England var årets lykkepille av en låt og plata var ikke så verst den heller.

Call the Comet – Johnny Marr
Apropos gamle helter. Noen låter best når de kopierer seg selv (og det er vel lov) -  i hvert fall når originalen er noe av det fineste som er laget av musikk i historien. Hi Hello er «There is a light …»part 2 og det slår ikke feil.

Sparkle Hard – Stephen Malkmus & the Jicks
Pent stigende formkurve for den gamle mester.

LOVELY LIVE
R.E.M. at the BBC
Forever og for alltid tidenes beste band og live var de vel aldri dårlige.

Distant Sky -  Nick Cave and the Bad Seeds
Note to self: ALDRI gå glipp av en sjanse til å høre Nick Cave live igjen goddamit. Dette var en grei trøst

Boxer live in Brussels – The National
Det kom enda finere skiver i etterkant av Boxer, men dette låter da mer enn flott nok

Leave me Breathless – Ane Brun
Eneste norske innslag på denne lista, men anyone som covrer «I would hurt a fly» av Built to Spill på denne måten fortjener hederlig omtale. Mye annet fint her også da – vakkert.

MEN HVA MED …
tja – Belle and Sebastian? En samling EP-er der ingen låter fenget ikke engang det minste. First Aid Kit må komme seg tilbake til Sverige å finne inspirasjonen som gav oss The Lions Roar, ikke denne strigla countrypopen. The Decemberists er så dølle blitt at en lurer på om det er samme band som gav oss klassikeren The King is Dead. I hvert fall spennende at Arctic Monkeys går litt nye veier, men dette lounge-temaet funka da ikke i det hele tatt – *yawn*. Father John Misty må snart finne på noe nytt for jeg er lei. Og Håkan Hellström kan vel også få lov til å prøve noe nytt, men symfoniorkester var ikke «it».

OG IKKE MINST…
The Comeback of Smashing Pumpkins. Bare en liten D’Arcy away fra gullbesetningen fra 90-tallet. Og gudbedre å flott å høre Billy og gjengen tilbake slik de hørtes ut på sitt beste. Solara er det feteste fra den kanten siden årtusenskiftet og resten av Shiny and Oh So Bright var slett ikke verst den heller. Enda en konsert å glede seg til i 2019!

KONSERTER                                                                                    
Oj, her ble det tønt, gitt. For første gang på lenge – ingen Øya eller annen større festival. Men ett og annet moro på Sørlandet da.

1.   Bon Iver                     Oslo Spektrum                                                   30. oktober
Hell i uhell at 2017-turneen til Justin Vernon og hans Bon Iver ble utsatt 1.5 år for opprinnelig konsert var satt opp midt i en heftig flyttehelg. Og det ble til slutt en aldeles nydelig konsert som nokså raskt fant formen og satte stemningen der til og med publikum ble helt musestille da Justin tok en låt kun på kassegitar. Flinke! Og så kom Holocene mot slutten. Herlig!

2.   The Dogs                    Måkeskrik, Bendiksbukta, Kr.sand                                14.juli
«Dette hadde jeg ikke trodd. At jeg skulle få spelle i Bendiksbukta igjen. You guys never learn…» som Kristopher Schau selv sa det og ga konserten en liten ekstra dimensjon. Det ble mange Quarter i Bendiksbukta på Kris, men jeg fikk aldri oppleve den Cumshots-konserten i 2004. Uansett en ypperlig frontfigur som endelig har funnet passende sparringspartnere. Storveisartig kveld på min første Måkeskrik. Ukomplisert rock med rimelige gode låter og band virkelig ute etter å underholde – blir arti det.

3.   Sondre Lerche               Vaktbua, Kr.sand                                                          21.juli
Uka etter ble det en trivelig kveld med en kronologisk og akustisk solokonsert med den trivelige bergenser.

4.   Daniel Kvammen            Måkeskrik, Bendiksbukta, Kr.sand                                13.juli
Hyggelig fyr, fine låter, strålende vær. Kan ikke gå galt da?

FILMER                                                                                               
Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer i år 2018. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best). Og ikke alltid film er best på kino – kan være helt greit på Netflix også.-)

9       Roma
         Utøya, 22. Juli
         Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen
8       Coco
         I, Tonya
         Ready Player One
         Star Wars VIII – The Last Jedi
           

TV-SERIER
Oj, her ble det tynt. Fikk liksom aldri tid til en hel serie dette året. Begynte på Westworld – fint, men kom aldri gjennom hele ses 1. Og ellers? Parterapi var da rimelig morsomt.-)

ELLERS                                                                                                               
Annet verdt å nevne fra 2018

Ingen Øya dette året og ut fra omtaler og anmeldelser var det vel egentlig like greit. Men er 40-åringer for gamle for festivaler? Vel ikke for Øya ennå liker jeg å tenke og 2019-programmet viser alt glimt av mye spennende. Hyggelig at det skjer litt på Sørlandet også. Måkeskrik er for eksempel en trivelig, liten festival, men plass til litt flere på en av Norges vakreste festival-locations. Litt større band på topp uten å gå utover integriteten så er dere der. Fint å fylle amfiet på Odderøya med noe også – Karpe med venner kan bli veldig fint til sommeren. Men jeg klarer ikke å la være å snakke om neste års pinligste resurrection – Hove Music Festival! Noen som husker Quart 09? Dette kan jo bli et fint 10-årsjubileum selv om millionunderskudd nok ikke blir like stygt. Men hva skjer, liksom. Den gamle Hovefestivalen lagde for all del noen fantastiske konsertminner for en liten generasjon og jeg har fortsatt hakeslepp etter programmet de par første årene (som selvfølgelig var booket langt over evne og med millionunderskudd som resultat). Men Hove (som Quart) led en naturlig død etter hvert som de største artistene dro andre veier, kulhetsfaktoren forsvant og det til slutt ikke var nok som drog ungdommen ut på en Sørlandsøy med en forferdelig infrastruktur for en festival. Så hvordan i all verden kan dette gå bra? Med støtte fra Arendal kommune og Aust-Agder fylkeskommune? Og som ledelsen så fint sier: «Dette er ikke en temafestival men skal etter sigende tilby flere opplevelser via en altomfattende musikkprofil» Altså – du aner ikke hva du får når du kjøper billett – her bookes alt som er tilgjengelig. Billetter er ved nyttår lagt ut uten en eneste artist sluppet – under 6 mndr igjen til festivalstart. Her kommer årets første spådom: Postgirobygget blir å se som «headliner» på årets Hove Music Festival.  Anbefaler å kjøpe billetter med kredittkort slik at du kan få igjen penga for dette kan ta en «Quart 08» (og der var Kings of Leon booka bl.a.) Velkommen til fylkeskommunens ungdomsfestival på Hove!

RETRO - [hw for 20 år siden] – 1998 revisited                                                                        
Ojoj, 1998 var jammen litt av et år med dramatiske hendelser, tur til Florida, en lousy summer med min første sommerjobb 11 uker i strekk, rattfylleri i Sverige. Norge slår Brasil. Teenage Fanclub spiller i Trondheim, Rosenborg leker med de største fotballklubbene i Europa. Platekompaniet åpner i Trondheim så uhyggelige deler av Lånekassas stipend forsvinner i trehuset i Thomas Angells gate. Men ga da mange herlige musikkopplevelser – sommeren med Saint Etienne, mitt første møte med Belle and Sebastian og utgivelsen av tidenes norske album.

1.   The Boy with the Arab Strap – Belle and Sebastian

2.   Good Humour – Saint Etienne

3.   Amsterdam Stranded – Midnight Choir

4.   Up – R.E.M.

5.   Jag rear ut min själ, allt skall bort!!! -  bob hund

6.   This is my truth, tell me yours – Manic Street Preachers

7.   Deserters Songs – Mercury Rev

8.   Adore – Smashing Pumpkins

9.   XO – Elliot Smith

10.               Bring it on – Gomez

musikk| konserter | filmer |tv-serier | ellers | retro