hjem

hw

digg

te

lenker

< 2019 >

 

 

digg

 

digg fra 2010s

2019

 

2018

 

2017

2016

 

2015

2014

 

2013

2012

 

2011

2010

 

digg fra 2000s

 

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 20. århundre

musikk | konserter | filmer | tv-serier | ellers | retro

MUSIKK

2019 ble en herlig opptur i forhold til et noe labert fjorår. Her kom godbiter på rekke og rad som pent markerte slutten av 2010-årene da nesten alle det siste dekadets diggeband gav ut flotte nye album dette året. Pluss en og annen «nykommer» også.

ÅRETS ALBUM+

Tekstboks:  Ghosteen – Nick Cave & The Bad Seeds
Ghosteen fullfører et helt fabelaktig tiår for Nick Cave, Warren Ellis og hans andre kompanjonger. Der forgjengeren Skeleton Tree var både sort og sår, fremstår årets epos fortsatt mørk, men med stadige glimt av håp. Ledsaget av et utsøkt coverbilde, setter dette stemninga gjennom hele dette mesterverket. Kunstverket får en nesten til å ta opp interesse for vinyl (men bare nesten). For dette funker vel så godt på strømming, med noen gode hodetelefoner, helt uforstyrret og bare lytte og nyte.

RUNNER-UPs
Father of the Bride -  Vampire Weekend
Oj, det var godt å høre fra Ezra Koeing og resten av gjengen igjen. Forrige skive var helt tilbake i 2013 og den var jo aldeles utsøkt og som virkelig skapte forventninger til plate nr 4. Og VW var virkelig lyden av 2019 fra start til slutt. Det startet med årets sommerlåt som kom alt i januar i form av «Harmony Hall» før resten av skiva fulgte i mai og tryllet fram stadige godlåter som ble favoritter i hele familien, før det kulminerte i en nydelig konsert i London i november. Litt i lengste laget, kanskje, men absolutt full av gull, fengende låter, utfordrende låter og i det hele tatt en herlig musikkopplevelse

I am Easy to Find – The National
Det tredje av 10-årets virkelig diggeband og absolutt min epiphany of the decade. Det står det nok mer om der hw oppsummerer 2010-årene. Brødrene Dessner og resten av gutta i The National er ytterst produktive og høykreative om dagen og veldig fint at noe av dette også kommer Matt Berninger til gode. For Dessners er utvilsomt best som The National. Denne gang følte de for å gjøre noe litt annerledes og det funker igjen. Her er Matt delvis i bakgrunnen vokalmessig og i stedet invitert inn flere forskjellige kvinnelige stemmer. Og det funker, ja. Til dels aldeles nydelig, selv om The National fortsatt er aller best når de låter som High Violet slik som i Rylan, eller når de stripper ned til en gitar og Matts stemme som i fantfabelastiske Not in Kansas. Keep going, guys!

HEDERLIG OMTALE TIL
Shepherd in a Sheepskin Vest – Bill Callahan
Tidal er en nydelig strømmetjeneste, men én ting har irritert de siste årene – hvor er Bill Callahan? Men endelig måtte han gi etter hanogså og se - der var hele godkatalogen tilgjengelig. Herlig stemme, nydelige tekster og i det hele tatt et herlig cool og calm album fra nå småbarnsfar Bill.

i,i  - Bon Iver
Oj, denne kom veldig brått midt under sommerferien på Mallorca i august. Er det virkelig et ordentlig album fra Justin igjen? Joda, det var da det og takk for det. Litt av BJ Burtons produksjon henger igjen stedvis her og det låter fint, men aldri like vakkert som Bon Iver eller like spennende som 22 Million, men Hey Ma er utvilsomt en av årets fineste låter.

Purple Mountains – Purple Mountains
Noen «nykommere» bør det kunne være på denne lista også selv om blir stadig vanskeligere å bryte gjennom det relativt tykke huden eller øregangene en opparbeider seg gjennom livet. Jeg fikk aldri hørt på Silver Jews som var David Bermans forrige band fram til oppløsningen i 2009. Dette var jo riktig flott og spennende indie rock slik det virkelig kan låte og ble en hyggelig sommersurprise. Surprise er vel også riktig ord, selv om Berman slet med depresjon og annen psykiatri for under en måned etter utgivelsen til dels strålende kritikker, valgte han å likesågodt avslutte livet for godt. Men musikken lever videre og som Bowie leverer noe av sitt fineste arbeid helt på slutten.

Ode to Joy  - Wilco
Ingen årsliste uten Wilco. Og Jeff og gutta vil nok aldri klare å skuffe denne karen – til det er de rett og slett for gode. Men det er noen år siden gutta virkelig engasjerte, må jeg si. Det er ikke ofte jeg har tatt fram de to foregående skivene, eller solostuffet til Jeff. Er litt redd denne også går samme vei, selv om det er veldig trivelig å høre på, utvilsomt. White Wooden Cross er høydepunktet.

Kiwanuka – Michael Kiwanuka
MK er et navn fra tidligere års best-of-lister, så dette måtte sjekkes ut. Og det låter jo helfett. Var forberedt på noe mer soulete, men dette er jo egentlig ganske fett, veldig smooth og coolt. Og på plass på Øya 2020, gitt.

OGSÅ VERDT Å NEVNE
Like the River Loves the Sea – Joan Shelley
Smooth og vakkert kan vel beskrive denne skiva. Virkelig fløyel for øregangene.

Texas Piano Man – Robert Ellis
Storflott support for Eels. Funny and talented guy.

The Saint of Lost Causes – Justin Townes Earle
Takk til Tidals musikkforslag for denne. Litt støvete Americana kan man absolutt like.

BESTE NORSKE
The Crucible  - Motorpsycho
Tre låter på 8, 11 og 21 minutter er ikke nevneverdig kommerst, men det er vel ingen som tjener spenn på plater nå til dags heller. Beintøft er det i hvert fall og veldig Motorpsychosk.

 

KONSERTER

Så ble det Øya igjen i år for programmet slutter aldri å imponere. I tillegg er det fortsatt gode til å samle de beste på et par dager så ble godt fornøyd med en halv Øya-festival. Men hvor ble det av Smashing Pumpkins? Det ble dårlig timing både i Norge og Danmark så det ble dessverre ikke noe konsert dette året. Men mye annet fint, da. Og sabla moro å ta en konserttur til London – må gjentas!

1. The Cure                                Amfiet, Øya                                      7. august
Årets første bucketlist-avkrysning. Robert Smith og hans kompanjonger har vært meg bevisst helt siden storebrors fanperiode på slutten av 80-tallet, som jo var en rimelig god periode for bandet. Og spesielt Disintegration fra 1989 utgjør en stor del av kveldens setliste som for øvrig er helt fabelaktig. Og bandet, inkludert Robert himself virker å være i kjempehumør og lager en utsøkt aften i sensommerOslo.

2. Vampire Weekend                         Alexandra Palace                     14. november
VW var virkelig med hele året – fra releasen av Harmony Hall i januar og utover. Da var det veldig naturlig å få med seg en konsert fra gutta dette året også. Men ingen tur til Norge, knapt nok til Norden. Og heller ikke Øya 2020 som kunne falt naturlig. Nei, da var det bare å buckle up og ta turen til London og angrer ikke på det. Ally Pally er forresten en veldig kul venue, dog et stykke fra London sentrum, men gedigent og med en forsal full av foodtruck og annet stasj. Finfin konsert også – ekstremt tighte blitt etter en lang turne verden rundt. Og Ezra fremstår ikke preget av dette i det hele tatt med både ser og høres utrolig fresh ut. Og javisst – de spilte Step og det var aldeles nydelig.

3. IDLES                                            Vindfruen, Øya                        7.august
Nydelig warmup til Cure var de dels hissige britene i IDLES, et sjeldent friskt pust i en sjanger som heldigvis aldri dør. Dette er sint pønkrock, sprengfylt med energi og gode tekster der en intens vokalist Joe Talbot freser sine grimme gloser i front. Men det er gitarist Mark Bowen som stjeler mest spotlight, der han kun ikledd truser og en legendarisk trailerbart (+ en gitar da) leverer noen frekke dansemoves, stagediver, tar en solo nede blant crowden og rekker akkurat tilbake til scenen for litt koring eller får hele gressletta til å stave DANNY NEDELKO!

4. Wilco                                            Sentrum Scene                        8. september
Nærmest Norgesvenner å være etter en liten turne innom både Stavanger og Bergen. Ny plate på vei og nærmest alltid fantastiske live. Som på plate er det nok noen år siden Wilco virkelig engasjerte og utfordret deg litt, men gutta er så dyktige og låtene er så bra at det aldri kan bli dårlig. Finfin aften denne gang også, en setliste uten særlige overraskelser. Hva mer skal en si om kanskje verdens beste band?

5. Tame Impala                                Amfiet, Øya                                      8. august
Noen år siden siste plate og hadde nesten glemt hvor store og gode Kevin Parker m/venner egentlig er. Kunne de virkelig fylle amfiet på Øya? Åjoda, ikke noe problem. Herlig god stemning var det også med nydelig lyd og visuelle effekter gjorde at dette ble en svært hyggelig overraskelse.

6. Sigrid                                           Amfiet, Øya                                      8. august
Sigrid har virkelig vokst seg stor siden forrige Øya-besøk to år tidligere og det er vel fortjent. Utrolig smooth konsert for et fullsatt amfi i veldig god stemning. Og dæggern – hun kan virkelig synge, den jenta. Mange gode låter har hun mekka også. Egentlig ganske imponerende.

7. Eels                                              Rockefeller, Oslo                              28.august
Bucketlist check nummer to dette året. Endelig, altså, etter faktisk 23 år som fan av mr E og hans Eels. Første gang jeg hørte Susan’s House på en BEAT-cd i 1996, traff den meg intenst, spesielt teksten. Resten av plata var fin den også og ble fulgt opp av fintriste Electro-shock blues og aldeles nydelige Daisies of the galaxy i 2000 der jeg nesten fikk med meg konsert på Quart, men var en dag for seint på plass på Sørlandet. Etter dette har det vært mye varierende skiver, men 2005-dobbelen Blinking Lights … var et høydepunkt. Men det var konserten, ja! For nå var mr E og hans band på plass i Norge igjen og det er jammen lenge siden sist. Og det ble jo artig, selv om jeg langt på vei foretrekker en litt neddempet utgave av bandet, gjerne med kassegitar og noen melankolske tekster, selv om en rocka versjon av Eels gjør seg helt fint det også. Ekstra artig med noen synkrone dansemoves og Mark Everett er utvilsomt komfortabel på scenen og har mye spenstig å dele med publikum. Så yes – fin nok kveld på Rockefeller dette. Veldig bra support fra Robert Ellis også forresten.

8. bob hund                                      Måkeskrik, Odderøya                            13. juli
Internasjonal booking for Måkeskrik dette året og svenskene har jo hatt fine opplevelser på Odderøya tidligere. Noe regntungt på Q25 i 2016, men sikkert stas å varme opp for Strokes i 2001. 20 år er gått siden en av tidenes konsertopplevelser i Storsalen i Samfundet 10 år tidligere. Det blir aldri som den gang, men moro læll. Tomas Öberg er fortsatt skandinavias beste frontfigur. What a guy!


FILMER

Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer eller sluppet på strømmetjenester i år 2019. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best). Lite film om dagen, gitt.

9       Once Upon a time … in Hollywood  
8       Spider Man: Far from home
         Avengers: Endgame

TV-SERIER

Oj, her er det vanskelig å rangere. Veldig forskjellige serier på lista i år og forskjellige forutsetninger – alt fra miniserie til siste sesong av tidenes serie og diverse. Her er i hvert fall det jeg så på i 2019.

ÅRETS BESTE
Chernobyl
Særdeles spennende serie om det en ville tenkt var et litt tørt tema. Men dette funker aldeles utmerket. En husker jo nyhetene i 1986 selv om en bare var 8 år gammel og bekymringa av bequerel i sauene i Valdres er det som kanskje sitter mest igjen over 30 år etter. I denne miniserien flettes selve atomulykken med Sovjetunionens fall, man dykker ned i alle omstendighetene som leder fram til katastrofen og alt trøbbelet i etterkant. Vi får se små og store konsekvenser for enkeltmennesker og dyr, og for de større linjene i verdenshistorien. Og selv om du vet mye av hva som skjer og har skjedd, er det tidvis helt ekstremt spennende, f.eks når vi gjenopplever siste timen opp til smellet i siste episode. Virkelig flott tv, dette.

OG SÅ RESTEN . . .
After Life
Ricky Gervais kan være ustyrtelig morsom og tidvis også noe irriterende. Her er han begge deler i tillegg til en god del hjertevarme. Sårt og morsomt og rørende. Grei miks av følelser, det.

Euphoria
Kanskje det lekreste og mest spennende visuelt sett. I tillegg nydelige skuespillerprestasjoner og medrivende temaer som tas opp. Kanskje ikke helt realistisk, men både underholdende og til ettertanke

The Loudest Voice
Underholdende og til ettertanke er også historien om Fox News og Roger Ailes rise and fall. Det er svære temaer som dekkes gjennom syv litt korte episoder så man rekker ikke å komme i dybden på alt, men MeToo er i forsetet her, samt et interessant blikk bak fake news og et skremmende innblikk i noen av roten i amerikansk politikk.

Game of Thrones, sesong 8
Og den må selvfølgelig nevnes, men gudbedre det er vanskelig å rangere denne. Men de fleste er vel enig om at den ikke levde opp til forventningene. Men når det sagt så var vel forventningene relativt høye og det er vel der mye av trøbbelet ligger. Sesongen var jo bra, men den kunne vel vært bedre ja. Det er jo umulig å tilfredsstille alle når en slik gigantserie skal wrappes opp. Men hadde vel vært mulig å dele den utover 10 episoder, eller hva? Alt trenger ikke å gå så himla fort. Visuelt var det nydelig (bortsett fra nattscener på strømme-tv). Flott skuespill, effekter, dramatikk og alt det der på plass. Men skulle det ende slik? Jeg tenker heller at problemet var at det nå var slutt. Fram til dette hadde vi alle være ønsker, tanker og teorier om hvordan det ville ende og så vil vi bli overrasket samtidig som vi vil være fornøyde. Det er nærmest umulig. Det kunne endt mer åpent og uløst, men ikke sikkert det hadde blitt bedre av den grunn. Den største skuffelsen er egentlig at nå er det slutt og slik ble det. I løpet av sommeren leste jeg bok 3 av A Song of Ice and Fire og gjenopplevde de herlige sesongene 3 og 4 (etter å ha sett sesong 8). Der merket jeg at litt av magien og spenningen var blitt borte når jeg visste hvordan det ville gå til slutt. Men fantastisk moro likevel, altså. Og til dere sopphuer som har signert på ønsket om en annerledes slutt – det vil jo komme! Bøkene er ikke ferdigskrevet og der kommer jo «fasiten» slik i hvert fall GRRM vil det  - og den kommer ganske garantert til å bli annerledes enn tv-serien. En tv-serie som uansett er tidenes beste.

 

ELLERS

Annet å nevne fra 2019

Festivaler igjen
Det handler jo stort sett om festivaler i denne spalten. Men dem er det jo til gjengjeld mange av. Også på Sørlandet. Det er jammen gått 10 år siden Quart sin siste krampetrekning og bortsett fra retrofesten Q25 i 2016, har det forblitt sånn. Palmesus har klart å bygge opp et imponerende maskineri og blitt festivallokomotivet på Sørlandet, selv de vel kaller seg en strandfest. Jeg har klart å holde meg unna og det er heller ikke vanskelig da programmet der appellerer til noe helt annen en min smak. Men så er det vel festen som er viktigst da. At det er liv i byen denne helga, er det ijafall ikke tvil om. På Odderøya 2020 skal faktisk tidligere Palmesus-grunnlegger forsøke seg med Sommerbris som ser ut til å bli en pinlig folkelig affære og som vil prøve å tiltrekke seg gjengen som vanligvis går på Sommer på Torget for covermusikk og øl. Og masse øl blir det jo penger av, men gode festivalopplevelser kommer nok ikke her, nei. Nei, der stiller Måkeskrik sterkere, selv om de holder seg relativt beskjedne bookingmessig. Sikkert sunt nok det for å overleve, men hva med et lite hakk opp, så kunne dette blitt helt fabelaktig. Men trivelig er det i Bendiksbukta – no doubt. Ravnedalen kjører også litt for mainstream, men kan nok overraske med en og annen godbit innimellom.

Og så ble det jo som spådd i forrige års oppsummering – Hove Music Festival gikk dundrende i tusen knas en måneds tid før annonsert festivalstart og det var jo ingen surprise whatsoever. Makan til sprikende booking, men helt i tråd med deres «altomfattende musikkprofil». Jeezez. Her var det bare å hanke inn virkelig alt som var i omløp på denne tiden. Genialt å booke både Jason Derulo og Bjørn Eidsvåg – her var det jo artister både for foreldre og barna (og de har jo alltid lyst til å gå på festival sammen). Jeg tok dessverre feil da Postgirobygget ikke dukket opp på line-upen, men at det var lurt å kjøpe billetter med kredittkort for å sitte igjen med spenna etter at festivalen var avlyst – det var en god ide!

Samme skjebne led også Skral festival i Grimstad. Men no worries – som Hove gjorde det et tiår tidligere, var det bare å wipe the slate clean og starte på nytt i 2021 med all tidligere gjeld slettet. Merkelig business dette her. Vil virkelig de samme samarbeidspartnerne bare glemme gammel gjeld og starte på nytt med samme folk og samme konsept som gikk dundrende konkurs? Festivalbransjen klarer jeg ikke helt å forstå meg på.

Uansett er de beste festivalene andre steder i landet og det er ingen som kan hamle opp med Øya år etter år, selv om noe statsstøtte forsvinner. Piknik i Parken så noe spennede ut med en tydelig profil de første årene i form av mer akustisk dominerende pop og rock, men som har mistet sin retning etter flyttingen til Sofienbergparken og fremstår på som en Øya light med samme type booking og nesten i samme strøk. Det er alltid nok folk som drar på festival i hovedstaden så de klarer seg vel, men skal nok slite. Da er kanskje OverOslo hakket mer spennende med en liten annen location selv om programmet her også kan være noe sprikende. Ellers ser det ut som at Voldsløkka blir det nye Valle Hovin der de aller største artistene dukker opp for å få mest mulig billettinntekter. Dette var artister som for 15 år siden kom til Quart og 10 år siden til Øya, men nå kan stå på egne bein for mest mulig billettinntekter. Og det er vel den veien det går. Da blir det vanskelig for andre spennende festivaler rundt i vårt lange land selv de har aldri så mye særpreg – noen bookingscoop må nok til for å lokke folk langtveisfra.

Så hva er i vente for hw i 2020? Fortsatt ikke lei av festival, i hvert fall ikke Øya så sees nok der. Og kanskje teste ut Heartland i Danmark? The National er aldri feil. Og goddamn – var for seint ute til Håkans Ullevi-konsert og 20 årjubileum og Rammstein samme sted går til frua, men kunne gjerne vært der også, gitt. Tror 2020 kan bli veldig fint, jeg. 25. mai står tross alt selveste Nick Cave på scenen i Oslo igjen og den skal jeg IKKE gå glipp av this time.


RETRO – [hw for 20 år siden] – 1999 revisited

Party like it’s 1999, javel. Tok vel ikke helt av på den etterlengtede milleniumsfesten, men moro var det. Det gjorde det derimot i en legendarisk hyttetur på Sjælland. Og ellers da? Nye studier denne høsten – angrer ikke på det. Fantastisk konsertopplevelse med bob hund på Samfundet – goddamn! Oppleve R.E.M. for første gang live med en nydelig konsert på Roskilde, der også finifne band som Wilco, Built to Spill og Suede tok turen innom. Men dette var de beste skivene sett 20 år senere:

1. Summerteeth – Wilco
2. Keep it like a Secret – Built to Spill
3. The Soft Bulletin – The Flaming Lips
4. The Man Who – Travis
5. Fusa Riot – The Bobby Hughes Experience
6. Head Music – Suede
7. 69 Love Songs – The Magnetic Fields
8. Hagnesta Hill – Kent
9. Mountains of Time – Savoy
10. Midnite Vultures – Beck

Og for 25 år siden – 1994 revisited
Litt av et år ja. Fra ungdomsskole til videregående. OL på Lillehammer. Fotball VM i USA med Norge på plass, Tur til Paris. Mopedlappen. Kurt Cobain avslutter livet. Det føles veldig lenge mellom 1994 og 1999 og det skjedde jo mye fra en var en kvisete 16 åring som var starta året på ungdomsskolen i Tjølling til 5 år senere som (fortsatt kvisete) medisinstudent i Trondheim. Og ikke tvil om at denne lista nok så ganske annerledes ut i desember 1994 enn i dag. Det var mye grønsj på den tiden så Pearl Jam og Nirvana var nok høyt på lista, etterfulgt av Green Day og Offspring kanskje selv om de vel ikke ble store i Norge før året etter. Pink Floyd hadde også vært med, kanskje Beck også. Men tror nok Pearl Jam ville havnet på topp dette året, gitt.

1. Weezer – Weezer
2. Unplugged in New York – Nirvana
3. Monster – R.E.M.
4. Let Love In – Nick Cave & The Bad Seeds
5. Vauxall and I – Morrissey
6. The Division Bell – Pink Floyd
7. American Recordings – Johnny Cash
8. Dummy – Portishead
9. Timothy’s Monster – Motorpsycho
10. Vitalogy – Pearl Jam

musikk | konserter | filmer | tv-serier | ellers | retro