hjem

hw

digg

te

lenker

< 2021 >

 

 


 

digg

 

2021

2020

digg fra 2010s

2019

 

2018

 

2017

2016

 

2015

2014

 

2013

2012

 

2011

2010

 

digg fra 2000s

 

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 20. århundre

musikk | konserter | filmer | serier | ellers | retro

MUSIKK

2021 skulle jo bli SÅ bra! Og så ble det vel bare helt middels. Et lyspunkt i pandemimørket dukket opp blant høstfargene, men ble raskt slukket igjen. Og sånn var det vel egentlig med musikken dette året også – helt middels. Artistene ble kanskje litt lei av å lage lock-down skiver. Nå ville de ut å spille blant folk igjen og det kan jo ofte inspirere til å lage ny musikk. Det herligste beviset på nettopp det fylte 25 år denne høsten og topper lista for musikken i 1996. Noen band fra den tiden lager fortsatt god musikk – ja nesten helt til topps i 2021 også.

ÅRETS ALBUM

Tekstboks:  I don’t live here anymoreThe War on Drugs
Ingen soleklare skiver som skilte seg positivt ut dette middels året, men denne snek seg til topps i løpet av desember. For den er jo særdeles fin. Ikke veldig spennende, unik og banebrytende, men rett og slett veldig fin. Det låter som TWOD har lått siste tiåret, bare enda bedre. Det samme drivet som på mesterverket Lost in the Dream er fortsatt unektelig til stede og som gjør fortsatt dette til den aller beste musikken i fart. Det er bare å glede seg til varmere tider og la verden suse forbi i med Adam Graduciel og gjengen hans på øret.

RUNNER-UPs
CarnageNick Cave & Warren Ellis
Ingen trivelig tittel, men tidvis ganske trivelig musikk. Det ble ingen Bad Seeds turne i 2020, så bestbuddiesene Nick og Warren fant heller tid til å spille inn litt musikk sammen. Og like greit å holde Bad Seeds utenfor, selv om Ellis for tiden utgjør det meste av Bad Seeds’ kreative egenskaper sannsynligvis. For dette er veldig springende i motsetning til de siste Bad Seeds skivene som holder seg til en type musikklandskap. Her veksles det fra teknorytmer til de vakreste ballader i løpet av 8 låter og 40 minutter. Men hele veien skyhøy kvalitet og tidvis helt fabelaktig. Som vanlig.

Screen ViolenceCHVRCHES
Et band som også har funnet sin sound, er Lauren og gutta i CHVRCHES, så også på sin fjerde skive. Bandet er faste gjester i denne spalten og ser ingen grunn til å utelates ei heller dette året. Det er fortsatt fryktelig fengende popmusikk som virkelig løfter stemningen og det skader heller ikke å hente inn eldre helter som Robert Smith.

HEDERLIG OMTALE TIL
A Beginners MindSufjan Stevens, Angelo de Augustine
Det er lite som er vakrere enn Sufjan med en kassegitar og en nydelig melodi. Det får man plenty av her i tillegg til herlige harmonier med AdeA som virkelig er en perfekt match. 

Ignorance – The Weather Station
Joda, den satt til slutt, men trengte en del gjennomlyttinger før man kom dit. Men anmelderne var overbevist at det var verdt en lytt eller 20, så joda – nydelig låtskriverkunst dette. 

JubileeJapanese Breakfast
Stopp etter 9 låter så har du en liten, nydelig godbit av ei skive fra begavede Michelle Zauner full av fengende pop, 80-tallsrytmer og sax-soloer. Trivelig , dette.

How Long Do You Think It’s Gonna Last – Big Red Machine
Nesten ingen årsliste uten litt Dessner-magi. Kan vel nesten kalles et superband dette med både Dessner-tvillingene og Justin Vernon i front og med et kobbel av fornemme gjester blir dette riktig så vakkert, dog med noen pusterom innimellom.

GAMLE HELTER SOM HOLDER KOKEN
Endless Arcade – Teenage Fanclub
Var noe skeptisk, ja. Et Teenage Fanclub uten Gerard Love  - var det noe vits, da? Joda, Norman Blake holder fortsatt sine betryggende gode standard på sin låtskriving og harmoniene er på plass. Når Raymond McGinley også fortsatt kan trylle fram litt gull, er faktisk TF rimelig gode 30 år etter debuten.

I’ve been trying to tell youSaint Etienne
Ikke mye rom for Sarah Cracknell på denne 8-sporsutgivelsen, men fint låter det her også.

DE BESTE NORSKE
Kingdom of Oblivion - Motorpsycho
Har fortsatt til gode å skuffe, selv etter snart 30 år som plateartister. (kopierte bare fra i fjor, jeg)

DE BESTE LÅTENE

-      Chinatown  - Bleachers feat Bruce Springsteen

-      Renegade – Big Red Machine feat Taylor Swift

-      Silk Chiffon – MUNA feat Phoebe Bridgers

DE BESTE COVERLÅTER / NYINNSPILLINGER

-      Chicago – The Northern Belle, Darling West, Ida Jenshus

-      All Too Well (10 minute version) – Taylor Swift

-      Day after Tomorrow – Phoebe Bridgers

KONSERTER

Nei, her ble det tynt, gitt. Burde vel benyttet sjansen på høsten og fått med Nick Cave og Warren Ellis lille turne, men det ble ingen utenlandstur i 2021, heller. Men fanden heller – i 2022 må det ijafall bli en liten festival, eller?

FILMER

Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer eller sluppet på strømmetjenester i år 2019. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best).

9       Don’t Look Up
8       Dune
         Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings
        


SERIER

Tenker vi dropper «tv» og kaller det bare «serier». Pandemi er perfekt for slikt og nå med innredet hjemmekino light i kjelleren, var det bare å nyte!

ÅRETS BESTE MINISERIE
Dopesick  [Disney+]
Årets beste serie tar for seg et skremmende bidrag til opoidkrisen i USA, nemlig markedsføringen og fremveksten av OxyContin på slutten av 90-tallet. Vi får et troverdig innblikk på flere nivåer, helt fra toppene i Perdue Pharma, via salgsrepresentanter som videre får kontakt med legene som forskriver preparatet. Dernest ned på menneskeskjebnene som synker stadig dypere ned i søla og avhengighet. Samtidig følger vi påtalemyndighetene som forsøker å stille legemiddelfirmaet til ansvar, men møter motstand i veldig mange ledd. De 8 episodene reiser elegant fram og tilbake i tid, heldigvis hjulpet av en liten tidslinje som forteller når vi befinner oss, og begynner opp perfekt dramaturgi. I tillegg nydelig skuespill med legenden Michael Keaton i front. Det meste føles i tillegg troverdig og basert «upon a true story» og en lege kan virkelig kjenne seg igjen i dilemmaene til Dr Finnix og den etter hvert ugreie kontakten med firmarepresentanter. Når en i tillegg har sett noe av dritten som preparatet OxyContin kan medføre på svært nært hold, gjør det hele opplevelsen enda sterkere. Denne serien kan varmt anbefales.

RUNNER-UP MINISERIE
Mare of Easttown [HBO Max]
Herlig krim med litt såpe fra den amerikanske småbysfæren. Nydelig skuespill, plot og karakterer som virkelig fenger. Både rørende, morsomt, trist og oppriktig. Meget enjoyable.

ÅRETS BESTE NYSESONGER
Succession – sesong 3 (+2) [HBO Max]
Ble så vidt ferdig med sesong 1 før nyttår i fjor og gikk rett videre på sesong 2 for å være klar til 3.sesong denne høsten. Og serien blir nesten bare bedre og bedre. Nesten litt rart å bli fenget av å følge steinrikinger i et gigantisk familiemediakonsern, men intrigene er likevel lett gjenkjennelige. Det går i søskenkrangel, arvekrangel, storpolitikk, ekteskapsproblemer, makt, aldring, sykdom, ja mye av hva livet kan by på. Og hvem heier man egentlig på når alle egentlig er drittsekker? Uansett, ekstremt vellaget og fengende gjennom hele sesongen og bare å glede seg til neste.

ÅRETS BESTE NORSKE
Pørni – sesong 1 [Viaplay]
Denne var egentlig verdt årets Viaplay-abonnement. Henriette Steenstrup har laget en nærmest perfekt liten gobit som er både morsom og rørende på den aller beste måten. Selv med en litt annerledes sammensetning er det mye gjenkjennelig i barnevernsarbeider Pørnis familiekonflikter og andre utfordringer. Tenåringsdøtre er tidvis tatt midt på kornet blant annet når det gjelder arbeidsmoral og forventninger. Fabelaktig familiehygge her altså.

NORSK RUNNER-UP
Exit – sesong 2 [NRK]

Sesong 2 blant motbydelig rike finansfolk var igjen veldig underholdende, nesten like sjokkerende og like lekker som førstesesongen.

ÅRETS CATCH-UPs
Ted Lasso [Apple Tv+]
Emmy-vinner og godord all over. Det var bare å få med seg den ytterst joviale fotballtreneren Ted Lasso på sitt tokt over dammen i engelsk premier league. Kun halvveis i sesong 1 ved årsslutt, men kan ikke se for meg annet enn at vi er ajour i løpet av januar 2022. Dette er feelgood på den riktige måten.

Mr Inbetween - sesong 1 og 2 [HBO Max]
Flere sympatiske folk i en mørk bransje, denne gang fra Australia. Artig konsept med en rett så trivelig torpedo/leiemorder som både er småbarnsfar og hjelpsom bror.

The Boys – sesong 2 [Amazon Prime]
Fortsatt en herlig vri på superhelt-sjangeren, enda drøyere enn sesong 1. Virkelig moro dette.

Fleabag [Amazon Prime]
Mye gull å grave gjennom med ny strømmetjeneste og drøy, britisk humor en sjelden feil.

ÅRETS REPRISE
Game of Thrones – sesong 5 og 6 [HBO Max]
Kanskje feil å bruke tid på ting en har sett før når det er så mye nytt å pløye gjennom, men etter å ha fått lest ferdig bok 4 og 5 av A Song of Ice and Fire, var det spennende å se gjennom de siste sesongene på nytt. Men her skiller bøkene seg ganske radikalt fra serien så det nesten er vanskelig å se at de kan havne på samme sted. Uansett, sesong 8 tar ikke glansen bort fra de tidligere sesongen og det er fullt av godbiter her også, ikke minst episode 6.9 og 6.10. Frysninger selv om en nå vet hvordan det går. Ny-dommen over sesong 7 og 8 får vi ta neste år.

ÅRETS MARVEL [Disney+]
2021 ble året da Marvel prøvde seg på serier, og det var helt fint det. Trivelig å se sammen med kidsa i hvert fall. Og det startet veldig spennende med WandaVision. Hadde vel merkelig lite forventninger til dette – en tenkte vel at det var litt lettvint og sammenrasket med to litt perifere karakterer i MCU-universet. Men dæsken, det var feil, gitt. Dette var jo både vellaget og fengende, og litt weird. Men en ble enda bedre kjent med Wanda og Vision og det hele ble en rørende og nydelig serie om både hekseri og savn. Marvel kan visst serier også! Neste ut var Falcon & The Winter Soldier, igjen to litt perifere typer, men det startet egentlig fint der man touchet innom klasseskiller og rasisme, men endte i en seig, klisjefylt finale der man følte man hadde sett mer enn nok av Bucky og Sam for en lang stund. Tidsreiser er kompliserte greier. Interessant da å introdusere TVA, Time Variance Authority, som passer på at slikt følger visse regler. Inn her kommer Loki, som alltid sjarmerende gestaltet av Tom Hiddleston. Stort sett veldig artig, litt forvirrende, men ser egentlig fram til sesong 2. Den animerte What ifble et lite mellomsteg der det tidvis forvirrende begrepet multi-verse utforskes. Men tidvis ganske underholdene. Årets siste var Hawkeye, en trivelig førjulsserie som også innehar Marvels etter hvert svært vellykkede oppskrift med stilig action, humor, litt alvor og ettertenksomhet i en vellaget og pen innpakning. Utvilsomt svært underholdende.

SÅ HVA BLE BESTE STRØMMETJENESTE?
Vel, mest verdi for pengene må bli Disney+, i hvert fall hvis du kastet deg på velkomsttilbudet som medfører kr 57 per mnd – inntil videre i hvert fall. Et fremskritt var også etableringen av HBO Max, enda mer innhold til billigere pris – jo takk. De påstår at 50% skal vare livet ut og kr 44.50 per måned er virkelig et varp. Netflix er vel fortsatt størst, men også dyrest. Men utvilsomt barnas favoritt og er nærmest blitt obligatorisk i et småbarnshjem. Amazon Prime har også et og annet gull som forsvarer abonnementet og mer kan det bli i 2022. Til slutt Viaplay som ble gratis deler av året som bonus for kjøp på Elkjøp blant annet, men denne ligger utrygt an, selv om Pørni var veldig artig. Og heldigvis er Apple Tv+ inkludert med et nytt Apple-produkt (og de blir det jo stadig noen nye av).

 

ELLERS

Noen tanker fra tampen av 2021.

2021

RETRO – [hw for 25 år siden] – 1996 revisited

1996, ja! Litt av et år på mange måter. Og mye fantastisk musikk. De viktigste hendelsene for hw er oppsummert i 2006. Lista over den beste musikken, er vel også nokså lik med beinhard kamp om førsteplassen mellom to av 90-tallets beste band. Interessant er det forresten at mye av denne lista fortsatt er aktive – B&S henger sammen, men lager ikke like god musikk. Nick Cave lager bedre musikk enn noen gang. Suede er tilbake og skal spille på Øya 2022. Motorpsycho lager årlige knallskiver. Weezer lager mye musikk fortsatt, men langt mellom høydepunktene. Pearl Jam og Eels er i samme kategori. Wilco har dabbet litt, men fortsatt gode. Hey – det er jo bare R.E.M. som har lagt opp her, jo!
Tenkte det var artig å ta med filmer fra dette året også. Og jeg så mange flere filmer på den tida og når jeg ser denne lista, kan jeg ikke annet enn å tenkte at det ble laget mye bedre filmer på 90-tallet eller hva? Halve lista er jo klassikere. Men jeg mistenker nok at jeg var litt snill med Imdb-karakterene på den tida. Mange av filmene har jeg aldri sett igjen så noen blir kanskje skudd litt ned.

Årets åpenbaring 1996: R.E.M.
Heller ingen tvil om denne! Det store mysteriet er vel heller hvorfor jeg ikke ble fan tidligere. Som så mange andre her til lands ble jeg aware av bandet i 1991 med den mystisk fengende Losing My Religion. Jeg likte den, ja, men ble aldri overbevist om å kjøpe skiva. Det samme skjedde med Automatic og Monster – mye bra, men ikke helt fenget. Men så . med New Adventures og nok en yatzy av 6-ere fra anmelderne, inkludert mine allvitende guder i BEAT, kjøpte jeg min første REM-cd. Jeez, så bra. Og det var Leave som virkelig var verket som gjorde jobben. Og takk for det! 25 år senere er REM fortsatt tidenes band og vil alltid være det. 10 år siden de ble oppløst for godt og har ikke vært i nærheten av noen reunion. Det kom 5 skiver etter denne av litt varierende kvalitet, men stadig noe å glede seg over. Ikke minst de 5 konsertene der en fikk oppleve bandet i levende live og der de er knallgode. Og kanskje aller øverst står herlige New Adventures in Hi-fi fortsatt 25 år etter.

Topp 10 fra 1996 (sett fra 2021)
1. If you’re Feeling Sinister – Belle and Sebastian
2. New Adventures in Hi-fi – R.E.M.
3. Tigermilk – Belle and Sebastian
4. Coming Up – Suede
5. Blissard – Motorpsycho
6. Pinkerton – Weezer
7. Beautiful Freak - Eels
8. Murder Ballads – Nick Cave & The Bad Seeds
9. Being There – Wilco
10. No Code – Pearl Jam

Beste filmer fra 1996
10        Star Trek: First Contact
            Strange Days
            Heavenly Creatures
9          Trainspotting
            Fargo
            Twelve Monkeys
            Seven
            De Fortapte Barns By
            Leaving Las Vegas
            From Dusk Till Dawn
            The Long Kiss Goodnight
            Bound

 

musikk | konserter | filmer | serier | ellers | retro