hjem

hw

digg

te

lenker

< 2024 >

 


 


 

digg

 

2024

2023

2022

2021

2020

digg fra 2010s

2019

 

2018

 

2017

2016

 

2015

2014

 

2013

2012

 

2011

2010

 

digg fra 2000s

 

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

digg fra det 20. århundre

musikk | konserter | filmer | serier | podcast | ellers | retro

MUSIKK

2024 fulgte opp 2023 med mye gode album. Ikke like mange gamle favoritter med nytt materiale, men de som først gjorde det – de leverte. Nick Cave tar «Årets album»-tittelen for 4 gang på rad. Men ellers var det jo noen relativt ferske bekjentskaper på lista også. Ikke verst!

Et bilde som inneholder Font, design, logo, hvitÅRETS ALBUM
Wild God – Nick Cave and the Bad Seeds
Ny langspiller fra Nick Cave er alltid en begivenhet. Det er vanskelig å ikke la seg imponere over både produktiviteten og ikke minst kvaliteten på utgivelsene over 40 år ut i karrieren. Etter tre fabelaktige skiver på 2010-tallet som toppet seg med magiske Ghosteen i 2019, går Wild God en litt annen vei. Nå med litt mindre synthbaserte stemninger og mer av hele Bad Seeds- ikke bare krumspringene til Warren Ellis. Pluss litt gospelkorister som virkelig løfter tittellåta og mektige Conversion. Resultatet er uansett helt ypperlig (som alltid) med sterke tekster og en gjennomført god vibe gjennom alle de ti låtene. Fin konsert ble det også, så klart.

RUNNER-UPs
Tigers Blood – Waxahatchee
Katie Crutchfield imponerte stort med finfine Saint Cloud i koronatiden. Men denne er kanskje enda finfinere. Lekker køntri fra den amerikanske landsbygda med banjo på plass og Tweedy jr på trommer. Spesielt god er duetten med MJ LendermanRight back to it.

HEDERLIG OMTALE TIL …
Only God Was Above UsVampire Weekend
Album nummer fem fra Ezra Koenig og kompanjonger leverer mer av det en liker fra New Yorkerne. Dette låter utvilsomt VW-esque og det er jo vanligvis veldig hørverdig!

RomanceFoutaines D.C.
Hadde egentlig gitt opp disse kritikerroste irene etter greie plater og en litt daff Øya-konsert. Men så dukker Starburster opp som må være noe av det tøffeste jeg har hørt i år. Får vibber til både Death in Vegas, Streets, Arctic Monkeys og annet fett, kanskje litt Blur også. Mye fint ellers her også. Så da blir det en ny sjanse på Øya-scenen til sommeren.

Soft TissueTindersticks
30 år inn i karrieren leverer Stuart Staples og hans venner et nydelig, smooth, og lekkert album som er akkurat passe langt (9 låter + en reprise) med både småfunky, såre og finfine låter som løftet seg enda et hakk etter den nydelige konserten på Sentrum scene denne høsten.

Bright FutureAdrianne Lenker
Ms Lenker og Big Thief leverte en imponerende skive to år tilbake og besøkte sågar Øya denne sommeren, men innimellom serverer frontkvinne Lenker en nydelig samling med nedstrippede gitarviser. Meget soothing, især Sadness as a gift med sin såre fiolin på toppen av en utsøkt melodi.

No Name -  Jack White
Sommerens hyggelige overraskelse -  både finfin konsert og ypperlig skive. JW var virkelig mannen i 00s både i White Stripes og Raconteurs, mens soloskivene (så langt) ikke har nådd samme kvalitet. Men dette er rå, rett-fram heftig bluesrock som virkelig er det Jack White virkelig kan best.

Lives Outgrown Beth Gibbons
Selv om det aldri kan bli like vakkert som Mysteries fra 2002, er dette ikke langt unna. Beth har virkelig brukt god tid på å følge opp sin forrige solo-skive, så da er det vel ikke så rart at kvaliteten er meget høy. Tidvis fortryllende

GAMLE HELTER SOM FORTSATT IMPONERER

Songs of a Lost WorldThe Cure
Tok sin tid, denne, men resultatet er like fullt meget hørverdig.

Luck & Strange  - David Gilmour
Nærmer seg 80 år, men stemmen er nærmest uberørt av tidens tann. Gitarsoloene også. Hyggelig familiebidrag også. Totalt sett slett ikke verst!


KONSERTER

Ojameg, for et konsertår! Store forventninger når man så turne fra alle mine favoritter det siste tiåret. Måtte til og med prioritere bort Belle&Sebastian blant annet, men samma det når man fikk med seg dette:

1.   Rammstein                 Valbyparken, København         5.juli
Det tyske metalmaskineriet ruller videre for tredje år på rad og man var litt bekymret for en viss slitasje på både band og publikum. Men slett ingen fare – konserter blir ikke større enn dette! Samme scenerigg som de siste årene, men noen nye grep var vellykkede og ikke minst – frontmann Till og bandet virker mye mer happy og energiske, til tross for Tyskland-tap i fotball-EM rett før konsertstart. Det ble en herlig aften i Valbyparken, perfekt plassert i Feuerzone. Fet lyd, sola borte nesten til konsertstart, nok diesel til å holde en middels by varm gjennom vinteren og fengende låter til å akkompagnere det velregisserte showet.
 

2.   Nick Cave & The Bad Seeds        Royal Arena, København 5.okt
Litt av en kabal for å få med Wild God-turneen til Mr Cave. Rett fra Kreta, via Stavanger og Oslo var ikke perfekt oppladning, men en konsert med Nick Cave blir aldri dårlig. Med en settliste som inneholdt 9 av 10 låter fra sisteskiva Wild God, var det mindre rom for oldies og rarities. I tillegg litt daff stemning i den ellers fine Royal Arena. Men Caves karisma svinner utvilsomt ikke bort, intensiteten likeså. Og låtene er ypperlige, fremføringen plettfri så det var utvilsomt verdt turen. Men har en følelse av Oslo-konserten var enda bedre.

3.   Tindersticks               Sentrum scene, Oslo                10. okt
Endelig var det på tide å få krysset av Stuart Staples & co fra konsert-bucketlista. Bandet var vært en favoritt helt siden Curtains-skiva fra 1997, men konsertene her til lands har aldri klaffa. Også denne gang måtte litt triksing til for å kunne ta turen til Oslo denne høst-torsdagen. Men jommen var det verdt turen! Perfekt atmosfære med sitteplasser på Sentrum scene denne gang og et høflig publikum uten småprat og kjas. Dermed var det mulig å nyte Staples og hans fire dyktige medmusikanter som skapte et fabelaktig delikat lydbilde helt uten unødig støy og grums – bare å nyte!

4.   Vampire Weekend        O2 Brixton Academy, London        11.des
Et vanvittig konsertår satte punktum på legendariske Brixton Academy i London. Med noen feriedager til gode, var det en ypperlig anledning å benytte disse til å få med seg Ezra & co sin første Europaturne på 5 år. Bandet er så imponerende tighte og velspilte at hele kvelden ble en fryd fra balkongen. Vel verdt turen!

5.   PJ Harvey                           Amfiet, Øya ’24           7.aug
PJ skuffer heldigvis aldri og selv det noe sære sistealbumet, skinner perfekt på sommerfestival. Men så klart mer festivalitilpasset enn høstkonserten på Sentrum Scene med flere låter fra tidlig 90-tall pent iblandet senere høydepunkter. Alle fremført med plettfri vokal og et ytterst behagelig lydbilde.

6.   Jessie Ware                        Vindfruen, Øya ’24        7.aug
Jøje meg for en komplett dansefest. Full fyr på scene og i publikum. Storartig sett fra den britiske discodronninga nærmest uten dødpunkter.

7.   Pulp                                 Amfiet, Øya ’24           6.aug
Endelig ble det Pulp-konsert etter nærmere 30 år, og som pent konkluderer Øyas Britpop-trio (etter Suede 2022 og Blur 2023). Og jammen dukker Oasis opp i 2025 (men nok ikke i Norge, da). Jarvis er i storform og den perfekte frontfigur for et band uten nye låter siste 20 år og det er helt ok. Dette er 90-tallsfest for oss som var unge den gang. Full fest fra start til slutt.

8.   The National                       Sirkus, Øya ’24            8. aug
Fra Amfiet 2015 til Sirkus 2024 uten å ha mistet veldig mye av kvaliteten siden den gang. The National er som alltid, særs dyktige livemusikere med haugevis erfaring. Og denne gang var også vokalist Matt i et langt bedre humør enn forrige Norgesbesøk i 2022. Roadien som passer på Matts mikrofonledning er virkelig imponerende. Storartig, men for kort!

9.   IDLES                                Sirkus, Øya ’24            10.aug
Tok like godt hele uka i Tøyenparken dette året, og jommen meg var det verdt å få med seg lørdagen også. Yard Act grei oppvarming, men avslutningsartisten i Sirkusteltet var IDLES; et av høydepunktene 5 år tidligere. Og med teltet i full kok, med Joe Talbot i knallform i front, ble det en moshpit-fest av de sjeldne. Noen ganger kan det være digg å få litt deng.

10.              Big Thief                    Vindfruen, Øya ’24        9.aug
Adrienne Lenker stod for en av årets beste skiver i 2024, men live ble det turne med bandet sitt i stedet. Til tross for bare to låter fra den fabelaktige sisteskiva, ble det en trivelig stund i parken med lekkert lydbilde og bare god stemning.

11.              Jack White                  Amfiet, Øya ’24           9.aug
Noen ganger kan vikarene overgå det som skulle vært hovedattraksjonen. Usedvanlig heldig å få selveste Jack White som erstatning for sykmeldte Queens of the Stone Age. Spesielt når karen nettopp har gitt ut et imponerende godt rockealbum sånn på sparket. Men litt overtenning fra start, men utvilsomt imponerende gitarriffing. Og jommen en uironisk versjon av 7 Nation Army som virkelig fikk opp tempen i amfiet.

12.              Aurora                      Ravendalen Live          18.juli
Ravnedalen Live er fortsatt en skikkelig trivelig festival med et bredt spenn i programmet. Men nesten alltid noe bra. Igjen som verge for nesten-18 dattera på Marstein som etter hvert begynner å bli imponerende dyktig. Cezinando var overraskende bra, Fay Wildhagen ganske bra. Men på toppen av plakaten stod vesle, store, imponerende snåle Aurora som virkelig utstråler karisma og scenetrygghet. Finfin dag i Ravnedalen og hyggelig det skjer litt på Sørlandet også.

FILMER   

Omfatter filmer HW har sett i år og har gått på norske kinoer eller sluppet på strømmetjenester i år 2024. OBS! Tallene foran tittelen er ikke plassering, men derimot antall poeng på IMDBs skala (1-10 med 10 som best).

9       Dune: Part Two
        
Tynt med 9-ere dette året, men Dune-filmene var virkelig verdt kinobilletene. Del 2 er jo enda bedre enn del 1 – enda mer drama, action, mystikk og visuelt vakker.

8         The Holdovers
            Morsomt, rørende og vakkert fra juleferien 1970 en amerikansk kostskole.

        Poor Things
            Meget særegen stil, man si, men latterlig artig og underholdende.

            The Apprentice
         Meget vellaget og velspilt. Merkelig at denne filmen floppet totalt kinoene, men vi er vel alle litt lei av Donald Trump

         Deadpool & Wolverine
        
Eneste Marvel-film dette året og mange takk for at firmaet går for kvalitet framfor kvantitet. Knallgod action og rett og slett bare gøy.

         Saltburn
            “Rett--video” er vel oppdatert tilrett-på-strømming”, men trenger nødvendigvis ikke være noen svakhet. Dette klassedramaet fra England var i hvert fall svært severdig.

            Civil War
            Godt håndverk i denne dystopiske skildringen av et borgerkrigsherjet USA sett fra linsen til krigsreportere. Engasjerende og spennende til siste scene.

           


SERIER    

Å her var det mye å ta av. Tror jammen jeg skriver litt opp alt jeg så av serier dette året. Det ble en del, gitt.

ÅRETS BESTE SERIE
9/10: Fargo – sesong 5 (HBO Max)
Joda, det er vel egentlig en ny sesong, men disse er såpass utskilt at de heller kan sees på som miniserier på rad. De første tre sesongene var ypperlig underholdning med stemningen videreført fra Coen-brødrenes film fra 1996. Sesong 4 gav jeg opp etter én episode (og det var nok et riktig valg ifølge mange meningsfeller). Men her er vi tilbake i Minnesota i det kalde nord med klønete kidnappere, snarrådige husmødre, både bisarr og brutal action som gir et meget relevant og interessant bilde av USA i 2019. Miks inn ypperlige skuespillere, nydelig scenografi og herlig musikk så blir dette kanskje den beste sesongen av Fargo (så langt?).

ÅRETS NYKOMMER
8/10: Shogun (Disney+)
Maktintriger, religion, samuraier, seppuku og kulturforståelse er temaer som er til stede i denne nydelige og engasjerende fortellingen fra Japan i år 1600. Riktignok en fiktiv historie som likevel blir en liten historietime, spesielt i japansk kultur fra en annen tid. For det meste utsøkte skuespillere (selv om Cosmo Jarvis som John B ikke fullt matcher sine japanske kolleger), intelligent manus, herlig scenografi og briljant action når det trengs. Og serien fikk en nydelig finale som sammenfalt med romanen den er basert på så ryktene om en sesong 2 og 3 medfører en god del skepsis, dessverre.

ANDRE NYKOMMERE

8/10 Fallout (Amazon Prime)
Herlig mix av The Boys-splatt, Silo-bunkersliv, post-apokalyptisk The Last of Us, litt western og litt zombies. Pluss nydelig skuespill og kule kulisser. Totalt sett meget severdig og underholdende.

7/10 3-Body Problem (Netflix)
Det er fort å glemme at Benioff&Weiss ikke bare lagde sesong 8 av Game of Thrones, men også de helt fantastiske andre sesongene. Derfor var det visse forventninger å spore da deres nye serie fikk premiere denne våren. Basert på en godt omtalt bokserie, låter plottet absolutt spennende – med sci-fi drama med avansert, futuristisk teknologi, aliens og litt abstrakt fysikk. Burde være helmatch for undertegnede og tidvis meget artig, men også litt trått der enkelte karakterer rett og slett ikke blir troverdige og interessante, heller mer irriterende. Men såpass mye bra at den kan se fram til nye sesonger. GoT var heller ikke på topp i sin første sesong.

ÅRETS BESTE SERIE MED NY SESONG
9/10: House of the Dragon  - sesong 2 (Max)
HOTD sesong 1 var meget lovende og sesong 2 var bedre nærmest på alle måter. Selv om det er drager og episke slag, er det likevel manus og skuespill som er det aller beste med serien – noe som virkelig skinner i siste sesong. Lagt blant utmerkede kulisser, kostymer og alt annet som virkelig tar oss med tilbake til Westeros på en måte som gjorde at man igjen gledet seg til hver eneste mandag denne sommeren.

ANDRE TILBAKEVENDENDE SERIER
8/10: Pachinko – sesong 2 (Apple Tv+)

Sesong 1 ble en liten favoritt på tampen av 2022 og som virkelig trigget lysten til å se mer om Sun-jaes reise gjennom Korea og Japan gjennom mange tiår. Fortsatt meget vakker å se på og engasjerende, om enn ikke like god som sesong 1. Tidvis meget spennende, spesielt når man teller ned mot august 1945. Utvilsomt dyktig håndverk.

7/10 The Boys – sesong 4 (Amazon Prime)
Mer enn nok splatt, sjokk og sekret til å disguste enhver robust seer som vanlig. Men likevel ingen helt vellykket sesong med litt haltende historefortelling og slakke sideplott (Frenchies oppgjør bl.a). Men aktualiteten er til stede med sine åpenbare paralleller til politikk og strømminger i det amerikanske samfunnet, slik at det aldri blir irrelevant eller kjedelig. Og finalesesongen kan jo bli meget interessant – bare å glede seg!

ÅRETS BESTE MINISERIE
9/10: The Penguin (Max)
Forventningene var ikke helt på topp da mye av superhelt-spinoffsene stort sett skuffer, men dette var slett ingen superheltserie. Heller et mafiaaktig drama med masse bad guys (og girls) om familieverdier, klasseskille og maktkamp. Nydelig skuespill og visuelt slående, samt tidvis takykardifremkallende spennende. The Batman 2 kan jo bli riktig moro.

ANDRE MINISERIER
8/10 Makta (NRK)
Låter det ikke fristende med en NRK-serie om maktspill i Arbeiderpartiet på siste halvdel av 70-tallet? Men jøje meg – dette var jo særdeles underholdende. Velspilt, velskrevet og ikke minst, et særs originalt formspråk gjør serien til årets virkelig positive overraskelse. Det skjedde jammen mye snålt i politikken på den tida også. Lite slår en frisk og fengende historietime. Gi oss gjerne flere sesonger!

7/10 Lessions in Chemistry (AppleTv+)
Velpolert og underholdende serie om den kjemibegavede Elizabeth Zott (Brie Larson) som forsøker å skape seg en karriere i et mannsdominert 50-tall i California. Visuelt nydelig med ypperlig scenografi og kostymer i en nokså lettbeint historie der kjemien for det meste er en kulisse for en kjærlighets- og oppveksthistorie der Ms Zott blir kanskje litt for perfekt og der temaer som rasisme blir litt overfladisk. Men uansett både stilig, litt rørende og utvilsomt severdig.

ÅRETS CATCH-UPs

7/10 Gen V (Amazon Prime)
Kanskje å ta litt i å kalle dette en catch-up, men hele serien kom da på høsten i 2023. En liten avstikker i The Boys-universet og ganske så artig egentlig. Vi er på superheltenes universitet for mye skal læres om en god og rett superhelt skal bli. Serien skjemmes litt av noen middelmådige skuespillerprestasjoner, men action er på topp med mye splatt og gladvold som i moderserien. Og gjør i det minste at en gleder seg ekstra mye til neste sesong av The Boys!

PODCAST

Ny kategori da mye av hverdagen fylles med podcaster. Herlig akkompagnement til kjipe tasks som vasking, rydding, hagestell med mer. Og det er noen faste innslag som alltid engasjerer.

POLITIKK
Urix (NRK)
Fast lørdagsakkompagnement til tilberedelse av lørdagspizzaen. NRK har mange dyktige korrespondenter som rapporter om stort og smått fra (nesten) hele verden. Men dumt at lørdagssendingen ikke lenger kan lastes ned for offline lytting.
 
Aftenpodden / Aftenpodden USA (Podme/Aftenposten)
I år også supplert med Aftenpodden Midtøsten, men rakk ikke alle episodene her. Uansett både lærerikt, engasjerende og underholdende gjennom hele året.

Det Store Bildet (Podplay)
Mye gode vikarer utover vinteren, men pod’en løftet seg betydelig med Sofie Høgestøl tilbake for fullt. Trumptirsdagene var også gode og innsiktsfulle, men pluss for å trekke fram status i andre deler av verden også.

UNDERHOLDNING
Ringer-verse (House of R / The Prestige / Trail by Combat m.fl)
Fortsatt favorittplattformen for å bryte ned aktuelle serier og filmer og gi ekstra dybde og innsikt – ja, rett og slett løfte hele opplevelsen. Spesielt House of R sine HOTD-episoder og analyser av The Penguin var blant årets favoritter, samt The Prestige sin gjennomgang av Shogun var særs nyttig for oss som ikke fikk med alle detaljer av handlingen.  

Filmpolitiet (NRK)
Hyggelig i fjor, men jammen noe helt annet å ha Marte tilbake som programleder og en helt annen kjemi med kollegene. Spesielt spesialene der Sigurd og Marte virkelig får nerdet seg dypt ned i gode serier (HOTD og Fallout blant annet) er alltid interessant.  

 

ELLERS

Halvveis i livet begynner man å få en del livsvisdom som man plutselig ønsker å dele med omverdenen. Og det er stadig mer en kunne tenke seg å engasjere seg i. Under følger noen av tankene som drev forbi i løpet av året og som er verdt å få ned på «papiret». 

ÅRETS LOKALE ENGASJEMENT

Varden som falt
Som nå betalende medlem av Arkitekturoppgjøret, var det meget tilfredsstillende å se at det faktisk er mulig å påvirke lokaldemokratiet. Denne våren ble den såkalte Varden – det oppstablede 13 etasjers høyhuset som var planlagt på Kjøita i Kristiansand, faktisk stemt ned av bystyret i kommunen. Gjennom godt arbeid og iherdig innsats, valgte flertallet av de folkevalgte å lytte til motstanden blant lokalbefolkningen og stemte for å følge etablerte reguleringsplaner. Mindretallet (blant annet Høyre og Fremskrittspartiet) stemte så klart for utbyggers planer – som alltid i vår kommune. Men flertallet viste at det faktisk er mulig å be utbyggere ta en ekstra runde for å komme opp med noe bedre. Kanskje det er mulig å planlegge noe som både utbyggere og folket kan like? Det er lov å prøve i hvert fall!

DIVERSE INNSPILL

Bygge ut betyr å bygge ned
Gjennom Bård Tufte Johansens serie på NRK tidlig på året, fikk NRK satt et kritisk og nødvendig søkelys på nedbyggingen av norsk natur og konsekvensene dette får. Og her er hyttebygging en av de største synderne. Fra den enkelte kommunes ståsted er det lett å se dollartegn i øynene og all verdiskapning hytteturismen visstnok gir. Det er klart at butikken i bygda trenger kunder, selv om de bare dukker opp et par ganger i året. Og når hyttene bygges av rumenere og latviere, er jeg litt usikker på hvor mye av verdiskapningen blir i kommunen. Det samme gjelder «grunneiere», men hvordan fri natur kan eies av noen få private, heldig utvalgte fordi en fjern forfader erklærte eiendom er uforståelig og en annen historie. Det er i hvert fall positivt at vi får en diskusjon hvorvidt man skal prioritere fritidsboliger på bekostning av naturen når man vet de står tomme det aller meste av tiden, men likevel krever strømforbruk og jevnlig vedlikehold. Og strømmen må komme et annet steds fra – vi kan ikke demme opp den lokale elva eller – gud forby – sette opp vindmøller som kan gi strøm til hyttene. Nei, start med å ruste opp eksisterende hyttefelt, puss opp gamle hytter og jenk ned standarden så kan man faktisk beholde verdiskapning i utkantkommuner uten å ødelegge naturen.

Datalagring
Oj, her er det investormuligheter – tenk så mange data vi kan lagre for evig tid og tenk på all så mye vi kan tjene på bygge et datalagringssenter som trenger både strøm og vann og folk for å fungere. Dette må jo være den nye oljen! Og når man bygger slikt på norsk jord skal man selvsagt prioritere kinesisk TikTok-tull mens norske pasientdata skal lagres i utlandet! Gudbedre. Det er vel egentlig ingen ende på hva vi skal lagre. Et menneske i 2050 vil sikkert kunne etterlate seg et digitalt arkiv som kan fylle mangfoldige harddisker. Bare tenk -  alle bilder du tar og som du aldri sletter. Og bildene kommer til å få enda bedre oppløsning og har med seg live foto-funksjonen som er enda flere bilder i ett og hvor og når bildet er tatt med mye mer. Det er bare stillbildene for filmsnuttene vil ta eksponentielt større plass, inkludert alle små snapper (tror dere de blir egentlig slettet?), TikTok-videoer, Reels og annet ræl. For hva? For å kunne lage en egen AI-generert avatar som skal leve videre etter at vi dør? For denne kan fylles med masse mer – alle treningsøktene dine ligger lagret. Pulsen din er logget 90% av døgnet minst, sikkert mye av maten din også. Trenger man egentlig at dette skal lagres til evig tid? Datalagring burde bli langt mer kostbart slik at folk faktisk må prioritere hva en skal spare på. Hva som fortjener plass i fotoalbumet som før stod i bokhylla og ikke på iCloud. Etter at loft og kjeller er ryddet, da kan den digitale opprydningen starte! Og da har ikke engang snakket om hvor mye energi som kreves for å drive AI-genererte tjenester.

Hva skjedde med miljøvern?
*krasj* = lyden av stein gjennom glass der jeg sitter etter å ha gjennomført 21 flyreiser i 2024. For å se positivt på det, var i det minste flyturene nærmest fullbookede for det er vel bedre at en fyller opp fly f.eks. Kristiansand-Oslo og Oslo-København enn å sitte i en halvtom maskin direkte mellom KRS og CPH. Men det er fem år siden Greta Thunberg ble Times «Person of the Year» og MDG ligger og dupper rundt sperregrensa. Hva skjedde egentlig? Ble det for voldsomt og fanatisk? Eller det kanskje bare er den naturlige motreaksjonen mot reaksjonen som kommer. Eller er det mer en håpløshet om at ingenting hjelper uansett. Vel, vi får vel tro at det skjer noe når man skjer stort på det. Så får hver enkelt gjøre så godt en kan. Her i gården ble det i hvert fall anskaffet (brukt) el-bil for første gang. Det jobbes hardt med å redusere matsvinn og resirkuleringen går sin gang. Det handles ingenting på Temu, prøver å holde det man kan kortreist. Så får det heller være med vegetarmiddagene for eksempel. Men færre flyreiser i 2025, burde ikke være noe problem å gjennomføre.


RETRO – [hw for 25 år siden] – 1999 revisited

Mye fin musikk, men tynt med de virkelig store klassikerne

Årets åpenbaring 1999: Wilco
Det var Can’t stand it, som var inngangsporten til et vedvarende kjærlighetsforhold til Jeff Tweedy & co. Denne dukket opp på radio senvinteren 1999 og var første teaser. Så kom 6-er anmeldelsene til Summerteeth så da var det bare å skaffe seg cd-en 13/3 på Platekompaniet. Og gudbedre for en fest! Åpningslåta er jo egentlig ikke representativ for resten – de var jo nesten enda bedre! Falt spesielt for Nothingsevergonnastandinmywayagain. Og etter dette ble jo bandet bare enda bedre – de neste 10-12 årene bød på fantastiske skiver og uforglemmelige konsertopplevelser på rekke og rad. Selv om det er 12 år siden siste spor av magi, er det fortsatt meget trivelig å høre på.

Topp 10 fra 1999 (sett fra 2024)

1.     Summerteeth - Wilco

2.     Keep it like a Secret – Built to Spill

3.     The Soft Bulletin – The Flaming Lips

4.     The Man Who - Travis

5.     Fusa Riot – The Bobby Hughes Experience

6.     69 Love Songs – The Magnetic Fields

7.     Hagnesta Hill - Kent

8.     Mountains of Time - Savoy

9.     Midnite Vultures - Beck

10. Remedy  - Basement Jaxx

Beste filmer fra 1999
Ojoj, nok et godt filmår, dette. Mange gode toppkarakterer der de fleste nok står seg ennå. Kanskje til og med Fight Club skulle blitt oppgradert?

10        The Matrix
            The Straight Story
            The Sixth Sense
            Being John Malkovich
            American Beauty

9          Fight Club
            Magnolia
            Sleepy Hollow
            I Kina spiser de hunde
            Boys Don’t Cry
           

 

musikk | konserter | filmer | serier | podcast | ellers | retro